Heather Kurzbauer promoveert 1 juni op 'kwetsbaarheid van orkestmusici'
- Klassiek
- Heather Kurzbauer promoveert 1 juni op 'kwetsbaarheid van orkestmusici'
Hoe staat het met de kwetsbaarheid van orkestmusici in Nederland?
Dat vroeg de Amerikaanse musicus en juriste Heather Kurzbauer zich af. Ze had die kwetsbaarheid zelf ervaren. Als violist werkte ze bij de Radio Kamer Filharmonie
toen dat Nederlandse orkest in 2013 werd wegbezuinigd. Ze was haar werk kwijt.
Kurzbauer begon een onderzoek. Ze interviewde honderden musici, dirigenten, directies en mensen van personeelszaken. En ze onderzocht rechtszaken tussen musici en organisaties. 1 juni promoveert ze op het onderwerp.
Inmiddels zijn de rechten van musici beter geregeld. Er is bijvoorbeeld een zogenaamde Fair Practice Code, een norm voor eerlijke betaling van kunstenaars. En er is een Platform voor freelance musici, met onder meer hoboïst Dorine Schoon. Maar is dat genoeg? Heather Kurzbauer reageert:
Op papier is er bescherming, maar de praktijk is anders. Maar is dat niet ook te wijten aan de houding van de musici zelf? Kurzbauer vergeleek de situatie in haar geboorteland de Verenigde Staten met die in Nederland. Ze ziet verschillen. En ze komt tot een opvallende aanbeveling:
Kurzbauer bestudeerde in haar promotieonderzoek de kwetsbaarheid van orkestmusici op verschillende fronten: betaling, maar ook discriminatie naar sexe, machtspolitiek en #metoo. Ze legt uit wat ze ermee hoopt te bereiken:
Heather Kurzbauer
Variations on vulnerability: orchestral musicians’ employment in times of crisis
PhD thesis
Universiteit van Amsterdam, faculteit Rechten