Cultuur in de college-akkoorden
- Klassiek
- Cultuur in de college-akkoorden
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, en dat is ook voor de cultuurliefhebber een spannende tijd. Juist op lokaal niveau kunnen belangrijke stappen worden gezet. Daarom presenteert Kunsten ‘92 een handreiking aan wethouders in de dop, raadsleden en politieke partijen. Hierin staan tips en voorbeelden om kunst en cultuur een betere plek te geven in de gemeente.
De handreiking roept op om de verbeeldingskracht en het ontwerpende vermogen van de culturele en creatieve sector te benutten. Het persbericht vermeldt: “Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het dat de culturele en creatieve sector onontbeerlijk is voor een gezonde en weerbare samenleving.”
Omgekeerd zijn gemeenten ook essentieel voor cultuur. De meeste subsidies zijn afkomstig van de gemeente bijvoorbeeld. Ook is de ondersteunde rol belangrijk om te zorgen dat de lokale cultuur kan opbloeien.
Kunsten ‘92 is een belangenorganisatie voor de culturele en creatieve sector. Vorig jaar, bij de Tweede Kamerverkiezingen, kwamen ze al met de New Creative Deal met daarin 31 acties.
Nu is er dus een vervolg op het gemeentelijke niveau. Op 16 maart 2022 wordt immers gestemd voor de nieuwe gemeenteraden. De brief is verstuurd naar politici door het hele land. De hoop is om te inspireren en uiteindelijk cultuur een belangrijke rol te laten spelen in de college-akkoorden.
Benieuwd naar de ideeën?
Een greep uit de voorstellen:
- Gebruik cultuur om uw communicatie te verduidelijken en iedereen, óók Nederlandstaligen met beperkte basisvaardigheden, te bereiken. Denk aan de kracht van beeld (theater en film) en van taal (zoals spoken word) en muziek.
- Koppel de binnenstad aan unieke evenementen die passen bij de cultuur en historie van uw gemeente.
- Zet cultuurorganisaties, kunstenaars en creatieven preventief in bij jeugd- en ouderenzorg.