Klassieke Top 400
Klassieke Top 400: de feiten op tafel
- Klassiek
- Klassieke Top 400: de feiten op tafel
De Klassieke Top 400 van 2022 is bekend! Buiten de muziek om is er nog veel meer over de lijst te vertellen. Lees meer over de meest opvallende feitjes uit de lijst, van nieuwe binnenkomers tot grappige weetjes over het stemgedrag van tieners.
Wat kunnen we zeggen over de componisten in de lijst?
- In de Klassieke Top 400 van 2022 staan 130 verschillende componisten. Dat is meer variatie dan vorig jaar: toen waren het 119 componisten.
- Van die 130 componisten lopen er 17 nog in levenden lijve rond.
- Vijf componisten zijn samen verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de lijst: Bach met 33 werken, Mozart met 22, Schubert met 16 werken en Beethoven en Pärt met allebei15 noteringen.
- In de Klassieke Top 400 staan 11 werken van in totaal 10 Nederlandse componisten. Vorig jaar stonden er 7 Nederlanders in de lijst.
In de lijst van 2022 staan 12 composities van 10 verschillende vrouwen. En dan te bedenken dat er in 2019 nog maar 3 vrouwen in de lijst stonden...
- Ook het aandeel filmmuziek groeit: dit jaar staan er 18 soundtracks in de lijst. Dat is bijna 5% van de totale Top 400.
- Bachs Matthäus-Passion staat al sinds 2012 op nr. 1. Alleen de editie van 2018 was daar een uitzondering op: toen stond Schuberts Winterreise op 1, en de Matthäus-Passion op 2.
Wat zijn de opvallendste trends dit jaar?
- Dit jaar heeft Edvard Grieg met zijn Peer Gynt-suites voor het eerst de Top 3 gehaald. De afgelopen jaren stond het werk op nr. 7 en tijdens de eerste Hart & Ziel Lijst van 2012 zelfs op 51!
- De hoeveelheid hedendaagse muziek groeit: 18% van de lijst (71 titels) is afkomstig van 21e-eeuwse componisten. Vorig jaar waren dat 63 stukken, en in 2020 nog 39.
- Er zijn 24 titels in de lijst binnengekomen die er nog nóóit eerder in hebben gestaan.
- De hoogste nieuwe binnenkomer is het werk Verbranding uit De Heks van Almen van componist Ilan Bedner. Dit stuk is uit het niets op 76 binnengekomen!
- Opvallend dit jaar is de opmars van Nederlandse jonge musici die niet alleen muziek uitvoeren, maar ook hun eigen muziek componeren: Lavinia Meijer, Iris Hond en Remy van Kesteren.
- De grote klassieke hits doen het dit jaar extra goed: De Boléro van Ravel (13) steeg 24 plekken, De 9e Symfonie van Beethoven (16) steeg 13 posities en Carl Orffs Carmina Burana (23) eindigde 24 plekken hoger dan vorig jaar.
- Er is dit jaar meer gestemd op verstilde, troostvolle en rustgevende muziek.
Zijn er eigenlijk bijzonderheden over de stemmers te vertellen?
Jazeker! We hebben wat leuke weetjes over de stemmers van de Klassieke Top 400 voor je op een rij gezet:
- Dit jaar stemden voor het eerst evenveel mannen als vrouwen op de lijst. In voorgaande jaren waren de mannen altijd in de meerderheid.
- De favoriete hobby’s van de Klassieke Top 400 stemmers zijn lezen, muziek luisteren, wandelen en sporten.
- Het lievelingsdrankje van de stemmer is... wijn! Bijna één derde van de stemmers heeft wijn als favoriete drankje, op de voet gevolgd door koffie (24%).
- De favoriete NPO Radio 4-podcasts van onze stemmers zijn Kalm met Klassiek en Franks Klassieke Wonderkamer (tip!).
- Bij jonge stemmers onder de 20 jaar zien we een opvallende voorkeur voor Danse Macabre van Camille Saint-Saëns. In de leeftijdscategorie 71-80 werd juist veel vaker gekozen voor Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder.
- The Lark Ascending van Ralph Vaughan Williams deed het vooral goed bij stemmers uit Groningen en Friesland.
- Meer dan een kwart van de stemmers had (of heeft) Geschiedenis als lievelingsvak op school.
Zeg nou zelf, met deze feitjes in je achterhoofd luistert het toch veel lekkerder naar de Klassieke Top 400? Je hoort 'm van maandag 17 oktober 07:00 uur tot vrijdag 21 oktober 20:00 uur!
Bekijk de lijst!
De Klassieke Top 400: bekijk de lijst
Ster advertentie
Ster advertentie