80 jaar 'Suske en Wiske': deze link heeft de strip met klassieke muziek
- Klassiek
- 80 jaar 'Suske en Wiske': deze link heeft de strip met klassieke muziek
Wie kent ze niet: de stripfiguren Suske en Wiske. Ze bestaan 80 jaar. Tenminste, Wiske dan. Want de allereerste strip was nog zonder Suske. Koen Maas maakte een podcast over de stripfiguren en vertelde bij de De Ochtend dat er een link is met klassieke muziek. Lees of luister hieronder hoe dat zit.
Suske en Wiske bestaan tachtig jaar
Video niet beschikbaar
De eerste tekening van Wiske verscheen op 30 maart 1945 in de Belgische krant De Nieuwe Standaard. Later kwamen de strips in boekvorm uit. In deze allereerste tekening was er nog geen Suske te vinden. De broer van Wiske, Rikki, ging met haar op avontuur. "Hij was net wat ouder en leek net iets te veel op Kuifje. Dus besloot striptekenaar Willy Vandersteen dat na het eerste avontuur toch maar aan te passen", vertelt Maas. Daarom werd Rikki op pad gestuurd om schoenenbonnen te halen en die is nooit meer teruggekomen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Link naar opera
De naam Wiske is een verwijzing naar van Ludovica Ghijs (1902-1985), een Belgische operettezangeres en actrice. Ze stond bekend als Louisa Ghijs en had ook bijnamen als Louise en Wi(e)ske. De moeder van striptekenaar Willy Vandersteen was een groot liefhebber van opera en ook van deze zangeres. Als eerbetoon aan zijn moeder heeft hij daarom een van de stripfiguren Wiske genoemd.
Vandersteen maakte wel vaker links en putte ook graag uit het verleden, vertelt Maas. "De Griekse mythologie komt vaak voorbij. Zo is de Trojaanse oorlog een thema en wordt vaak verwezen naar de Romeinse geschiedenis."
Verandering stripfiguren
De geestelijke vader van Suske en Wiske, Willy Vandersteen, is al een hele tijd geleden overleden (1990). Dus de verhalen worden inmiddels geschreven en getekend door anderen. In die 80 jaar zijn de stripfiguren dan ook wel wat veranderd. Hoewel de karakters volgens Maas over het algemeen hetzelfde zijn gebleven, heeft de tekenstijl zich wel geƫvolueerd. "Vandersteen moest zich vanaf het begin, toen hij kort na de oorlog populariteit won, ontwikkelen als tekenaar." Op deze manier kon hij samenwerkingen aangaan, legt Maas uit. En in de jaren daarna is de tekenaar (en de daaropvolgende tekenaars) met zijn tijd meegegaan. "Dus kleding veranderde, Suske en Wiske werden iets ouder, zodat het logisch was dat ze auto konden rijden, op een brommer konden rijden, en zelf konden vliegen."
Podcast
Maas startte vijf jaar geleden, bij het 75 jarige jubileum van Suske en Wiske, met een auditief eerbetoon aan zijn striphelden. "Ik probeer in de achtergrondverhalen van de strips te duiken." Hieronder is de podcast te beluisteren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.