De Ochtend
KRO-NCRV

Wat je nog niet wist over het Maliebaanstation: van paradepaardje naar museum

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat je nog niet wist over het Maliebaanstation: van paradepaardje naar museum

Het entreegebouw van het Spoorwegmuseum was vroeger het Maliebaanstation. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij het station opende. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling. Conservator Evelien Pieterse vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: 'Maliebaanstation 150 jaar'

Video niet beschikbaar

Paradepaardje

150 jaar geleden waren de spoorwegmaatschappijen private ondernemingen en die wilden allemaal een eigen station, vertelt Pieterse. Dus ook al was er al een station in Utrecht, de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wilde er ook eentje voor zichzelf. "In West-Utrecht kregen ze geen toestemming. Dus weken ze uit naar De Oost-kant waar het station nu gevestigd is", zegt Pieterse. "Het was voor de HSM een paradepaardje. Want ze wilden natuurlijk concurreren met de andere stations. Het was het duurste station van de Oosterse spoorweg, daar lag het station aan." Het werd dan ook een prachtig gebouw, met mooie kleuren en schilderingen aan de binnenzijde, vertelt Pieterse.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van korte duur

Ondanks dat het zo’n paradepaardje was, werd er niet zo lang gebruik van gemaakt. "Het heeft maar tot 1890 goed gefunctioneerd. Echt maar een paar jaar. Toen was het een internationaal station en vlak daarna werd er een halte geopend vlakbij het Maliebaanstation. Die was populairder dan het grote Maliebaanstation." Dat station was namelijk dichterbij de stad en had een aansluiting had op de paardentram naar Zeist en de Bilt, legt Pieterse uit. "Dus toen nam het aantal reizigers snel af."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn veel objecten en tekeningen te zien. "En er is ook aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Want dat is ook een van de fases van het station. Aan de hand van schilderijen en voorwerpen laten we dat zien." Daarnaast worden er ook persoonlijke voorwerpen getoond. "Van mensen die er gewerkt hebben bijvoorbeeld. En soms zelfs gewoond."

"Het Huldeboek van de werkmeester is mijn favoriet", zegt Pieterse. Hij werkte op de locomotiefwerkplaats. Daar werd het kleine onderhoud verricht. "We hebben in onze collectie een aantal voorwerpen die gerelateerd zijn aan werkmeester Gerrit Schild. En een van die dingen is een souvernirboek waar alle collega’s de handtekening in hebben gezet."

De tentoonstelling Maliebaan station 150 jaar is tot en met 1 november te zien in het Spoorwegmuseum Utrecht.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie