Presentator, jazzmuzikant en zoveel meer: 'maar Edwin Rutten blijft altijd Ome Willem'
- Klassiek
- Presentator, jazzmuzikant en zoveel meer: 'maar Edwin Rutten blijft altijd Ome Willem'
Het is alweer ruim vijftig jaar geleden dat Nederland kennis maakte met Ome Willem. Vijftien jaar lang leefden kinderen mee met de avonturen van Ome Willem, Teun, Toon en August. Van kinderen sprak Ome Willem nooit, maar hij sprak ze altijd toe met: ‘Dag Rakkers’. Dat is dan ook de titel van het boek geworden dat donderdag verschijnt. Geke Mateboer, schrijver van het boek, vertelde erover bij De Ochtend.
Boek over Ome Willem verschijnt
Driemaal is scheepsrecht
Het boek gaat over 50 jaar Ome Willem en over het leven van zijn vertolker, Edwin Rutten. Het is niet voor het eerst dat er een poging wordt gedaan om het leven van Rutten in een boek te vangen. In 2023 zou er al een biografie komen, door journalist Rudie Kagie, maar Rutten was het daar niet mee eens. Ook Haye van der Heyden wilde een boek te schrijven over Rutten, maar ook hier greep hij in. Uiteindelijk heeft Geke Mateboer de biografie geschreven, mét goedkeuring. "Annett, de vrouw van Edwin, heeft de hele fotoredactie op zich genomen. Want dat is ook een belangrijk component van het boek", vertelt ze.
Altijd Ome Willem
Edwin Rutten, die zaterdag 82 jaar wordt, is niet alleen bekend van Ome Willem, maar ook een bekend muziekmaker en presentator. Zo presenteerde hij onder andere op Muziekwijzer op NPO Klassiek (toen NPO Radio 4). Maar ook in al deze rollen was hij volgens Mateboer altijd ook een beetje Ome Willem. "Hij zegt zelf altijd: 'Ome Willem is mijn tweelingbroer'. Maar ik denk zelf dat Ome Willem Edwin Rutten is en vice versa. Dat komt in al zijn rollen terug. Of het nou in de klassieke muziek is, in jazzconcerten, familieconcerten of als hij een congres leidt. Overal zit wel een Ome Willem-component in", meent Mateboer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De magie van Ome Willem
Al sinds 1989 wordt De film van Ome Willem al niet meer uitgezonden. Toch lijkt Edwin Rutten tot op de dag van vandaag nog Ome Willem te zijn. "Ik noem het zelf de magie van Ome Willem", zegt Mateboer. "Want het is natuurlijk wel bijzonder dat iemand met dat karakter nog járen bekend blijft. Ome Willem zit in het collectieve geheugen van Nederland verankerd en die rakkers van toen, zijn nu groot maar die komt hij nog steeds tegen elke dag: op straat, in de file, in de sportschool. En ja, die willen nog steeds met hem op de foto."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Knorrig maar toch geliefd
Wat maakte Ome Willem zo populair? "Hij was natuurlijk een beetje tegenstrijdig. Aan de ene kant heel lief, warm, groot, maar hij kon ook best wel lastig uit de hoek komen of vervelende opmerkingen maken. Dus het was eigenlijk een beetje zoals je vader ook kan zijn", zegt Mateboer. "Ook wel knorrig, maar kinderen begrijpen dat. Want kinderen kunnen ook wel vervelend zijn. Dus kinderen spreekt dat heel erg aan."
Georganiseerde chaos
In De film van Ome Willem gebeurde altijd van alles. Er was live publiek, er was kunst, theater en er werd samen gezongen. "Het leek een chaos, maar het werd altijd wel heel strak geregisseerd door Aart Staartjes. Die was natuurlijk de grondlegger van ome Willem.”
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
Olifanten in plaats van kamelen? Kunsthal Rotterdam toont 100 bijzondere kerststallen
De Ochtend
Wie zaten er honderd jaar geleden in het theater? Je ziet het in deze tentoonstelling
De Ochtend
Verhaal Annet Schaap is basis voor familieopera Koekjes: 'De twee spelers lijken op mijn zusje en ik van vroeger'
De Ochtend