De Ochtend
KRO-NCRV

Deze opera herdenkt Slag om Arnhem

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze opera herdenkt Slag om Arnhem

In Arnhem is afgelopen weekend de opera Keizer in première gegaan. Een bewerking van een stuk dat geschreven werd door twee Duitse kunstenaars, die in concentratiekamp Theresienstadt gevangen zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voorstellingen horen bij de herdenking van de Slag om Arnhem, tachtig jaar geleden. Een initiatief van muziektheatercollectief Ludvik. Stan Geurts, één van de mensen achter de opera Keizer, vertelde erover bij De Ochtend.

Video niet beschikbaar

Het verhaal

De opera Keizer gaat over een land dat in een uitzichtloze oorlog verkeert. De Keizer besluit dat al zijn onderdanen moeten vechten tot er niemand meer over is: een oorlog van iedereen tegen iedereen. Daarom besluit de Dood in opstand te komen. Hij weigert nog langer mee te werken en daardoor sterft niemand meer.

Het verhaal is geschreven door Viktor Ullmann en Peter Kien, toen zij opgesloten zaten in Theresienstadt. Daar was ook relatieve vrijheid, vertelt Geurts. Daarin konden ze de opera schrijven en ook repeteren, tot de kampleiding de symboliek ontdekte en de opera verbood. Kort daarna zijn ze allebei naar Auschwitz gebracht en omgekomen.

Nieuwe versie

Van dit tachtig jaar oude verhaal heeft Jibbe Willems een nieuwe vertaling gemaakt. Hij heeft daarbij de vrijheid gekregen om zaken toe te voegen en weg te laten, met name in de recitatieven, legt Geurts uit. Geurts heeft vervolgens alle nieuwe teksten op muziek gezet en de aria’s opnieuw gearrangeerd. “Oud en nieuw zijn verenigd. Ongeveer 60 procent is origineel en 40 procent nieuw”, vertelt hij.

De Ochtend

Heerlijk je dag starten met klassieke muziek, terwijl je op de hoogte gehouden wordt van het nieuws. Het kan bij De Ochtend. Luister iedere dag van 7.00 uur tot 9.00.
Presentatie: Andrea van Pol en Hans Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie