Keti Koti: Countertenor Arturo den Hartog zingt werk van Surinaamse componisten
- Klassiek
- Keti Koti: Countertenor Arturo den Hartog zingt werk van Surinaamse componisten
Het is vandaag de dag van de bewustwording, morgen Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij. Muziek is een vast onderdeel van de plechtigheden en vieringen. Countertenor Arturo den Hartog zingt werk van Surinaamse componisten en vertelde erover bij De Ochtend.
Nederland viert Keti Koti
Keti Koti
"Keti Koti betekent voor mij persoonlijk een herdenking, maar ook een viering van identiteit en muziek. Het is een belangrijke dag om te herdenken wat er is gebeurd, maar ook om te vieren wat we hebben, om cultuur te vieren", zegt Den Hartog.
Morgen treedt Den Hartog op tijdens Theater voor Keti Koti in de foyer van Stopera, het operahuis van Nederland. "Dat wordt een voorstelling waar vooral de muziek en cultuur wordt gevierd van zwarte componisten, maar ook van musici van kleur. Dus het wordt een hele mooie viering eigenlijk."
Theater voor Keti Koti
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Enorm trots'
Vanmiddag is hij te horen in het Muziekgebouw aan het IJ. "Dat is een programma rondom hoop. We hebben een programma gemaakt rondom arrangementen van spirituals, gemaakt door zwarte componisten. Een bijzondere highlight voor mij is dat ik ook een aantal stukken van Surinaamse componisten zal zingen." Den Hartog vertelt dat dit een een lange zoektocht is geweest. "Daar hebben heel veel mensen me bij geholpen. En ik ben enorm trots om deze liederen eerst in het Muziekgebouw te zingen en morgen een klein stukje daaruit in de opera."
Herdenking Muziekgebouw
'Ik kende nog geen zwarte componisten'
De interesse voor deze muziek kreeg Den Hartog tijdens zijn studie aan het conservatorium, vertelt hij. Daar werd hij aan het denken gezet. "Ik kende nog geen zwarte componisten. Ik vroeg me af: is er muziek en hoe klinkt dat eigenlijk? Daar is die interesse begonnen." Den Hartog vertelt dat hij het belangrijk vindt om muziek van verschillende culturen en mensen met verschillende achtergronden te laten horen. "Dat is een mooie toevoeging aan de bekende muziek. Het is het meer dan waard om deze muziek ook uit te voeren en op het podium te hebben." Daarmee hoopt den Hartog ook nieuw publiek aan te trekken, "omdat het fantastisch mooie muziek is waar heel veel mensen zich aan kunnen relateren."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Majoie Hajary
Een van de Surinaamse componisten die je gehoord moet hebben is Majoie Hajary, vertelt Den Hartog. "Ze heeft in Amsterdam gestudeerd, daarna in Parijs en heeft over de hele wereld gewoond en hele mooie muziek geschreven met verschillende invloeden. Soms hoor je Surinaamse muziek erin, soms Franse en op andere momenten weer Afrikaanse muziek. Dat heeft ze ontzettend mooi gedaan."
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
Filmmuziek
Acteur Dermot Mulroney speelt cello op scores van Michael Giacchino en dat klinkt zo
De Ochtend
Unieke tentoonstelling Cobra-beweging: 'Dit ga je nooit meer samen zien'
De Ochtend
Deze film heeft vijf cliffhangers
De Ochtend