De Ochtend
KRO-NCRV

Alles moest normaal lijken op foto's kamp Westerbork

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Alles moest normaal lijken op foto's kamp Westerbork

Maandag 1 juli was het 82 jaar geleden dat Vluchtelingenkamp Westerbork veranderde in Doorgangskamp Westerbork. Kampgevangene Rudolf Breslauer maakte een film over het dagelijks leven daar. Een bekend beeld uit die film is dat van het meisje met de witte hoofddoek. Wat weinig mensen weten, is dat Rudolf Breslauer ook fotograaf was. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is nu een tentoonstelling over hem. Directeur van het Herinneringscentrum Bertien Minco vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: 'De fotograaf van kamp Westerbork'

Video niet beschikbaar

Onderzoek

"We zijn nog volop bezig met het onderzoek naar het leven van Rudolf Breslauer. We weten nog lang niet genoeg", vertelt Minco. Wel is bekend dat hij een goede vakman was in Leipzig. Hij werkte daar in het familiebedrijf, wat nog van zijn vader was. Ook toen hij uit Duitsland vluchtte kreeg hij een goede baan in Leiden. Hij was een Duitse Jood, die samen met zijn gezin gevangen werd gezet in Westerbork. De commandant van dat kamp, Gemmeker, was liefhebber van fotografie, dus die gaf opdracht om te filmen en te fotograferen. Hij gaf Breslauer ook het materiaal dat hij nodig had. Daardoor zijn er heel veel foto’s. Westerbork is één van de meest gefilmde en gefotografeerde kampen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn foto’s van het dagelijks leven te zien en veel van de natuur. Er zijn veel foto’s die een soort romantisch beeld van de omgeving laten zien, zoals meisjes in het hooi, vertelt Minco. Gemmeker wilde ook echt mooie foto’s hebben, zodat hij aan zijn leidinggevenden kon laten zien hoe fijn en goed het leven in het kamp was. De vraag is of Breslauer die in opdracht maakte of dat hij het zelf ook fijn vond om te doen. De foto’s zijn namelijk in gevangenschap gemaakt.

Alles moest normaal lijken

Het onderzoek naar de omstandigheden waaronder die foto’s zijn gemaakt, is nog in volle gang. Het was ook een beetje onderdeel van het spel. Alles moest normaal lijken en het moest vooral niet op een gevangenis lijken, vertelt Minco. De gevangenen waren ook goedkope arbeidskrachten.

Het hoorde ook bij het idee dat je je meerwaarde kon bewijzen en op die manier aan transport kon ontkomen of privileges kon krijgen. Daarbij zaten er ook heel veel talentvolle mensen in het kamp. Denk aan top of the bill artiesten van het cabaret, die mensen moesten vermaken, en schilders met ateliers.

De tentoonstelling De Fotograaf van Westerbork is nog te zien tot en met 29 september in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie