Bijzondere verhaal van Johannes Nicolaas Helstone te zien in Allard Pierson
- Klassiek
- Bijzondere verhaal van Johannes Nicolaas Helstone te zien in Allard Pierson
Op 1 juli is het Keti Koti, de dag waarop we de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën aan de andere kant van de Atlantische oceaan herdenken. In het Allard Pierson in Amsterdam is een tentoonstelling geopend over Johannes Nicolaas Helstone, de pionier van de Surinaamse klassieke muziek. Hij werd in slavernij geboren. Astrid Helstone is een nazaat van Johannes Nicolaas Helstone en vertelde over de tentoonstelling bij De Ochtend.
Het is Keti Koti
Grondlegger Surinaamse klassieke muziek
"Het is een bijzonder verhaal", vertelt Astrid Helstone. Johannes Nicolaas Helstone werd tijdens de slavernij geboren in Berg en Dal. Dat is een dorp en voormalige plantage in Suriname. "Hij heeft dankzij het onderwijs en de opvoeding door Duitse zendelingen de kans gekregen om aan het conservatorium in Leipzig te gaan studeren. Dat is op zich zelf al heel bijzonder", vertelt Helstone. "Hij was de grondlegger van de Surinaamse klassieke muziek en heeft daarnaast ook een Surinaams grammatica boek geschreven. Heel bijzonder en fundamenteel voor die tijd. Zeker nadat de slavernij was afgeschaft." Het boek is in de taal Sranan Tongo. "Daarnaast heeft hij veel betekend voor het muziekonderwijs. Ik denk dat hij heel erg veel heeft bijgedragen aan de Surinaamse cultuur", vertelt Helstone.
Welkom
Bij het gouden emancipatiefeest in 1913 componeerde Johannes Nicolaas Helstone een aantal werken, waaronder het werk Welkom. Dat werk is later, in de jaren '50, door de dichter Trefossa voorgedragen als het volkslied van Suriname. "De Surinaamse regering heeft dat toen afgewezen en voor een andere melodie gekozen." Ondanks dat er voor een ander volkslied is gekozen, is de melodie van Welkom toch voor veel Surinamers erg herkenbaar, vertelt Helstone.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tentoonstelling
Johannes Nicolaas Helstone wordt nu geëerd met een tentoonstelling. "De archieven van mijn neef en mijn vader zijn overgedragen een het Allard Pierson. Het Allard Pierson heeft een hele prachtige context gegeven aan dit archief. Die geeft te tijd weer waarin Johannes Nicolaas Helstone leefde."
De tentoonstelling Johannes N. Helstone Suriname in beweging is nog te zien tot en met 13 oktober in het Allard Pierson in Amsterdam. Vanwege Keti Koti zijn daar op 1 juli ook speciale rondleidingen.
Meer informatie
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
In het Concertgebouw is muziek te horen die tijdens de slavernij verboden was
De Ochtend
Zo wordt er muzikaal stilgestaan rondom Keti Koti
Panorama Zondag
Babs Gons: Ik heb weinig begrip voor getouwtrek kranslegging Keti Koti
De Ochtend