Haagse Harry heeft nu eigen tentoonstelling: 'De kracht van humor, is benoemen waar je het niet over mag hebben'
- Klassiek
- Haagse Harry heeft nu eigen tentoonstelling: 'De kracht van humor, is benoemen waar je het niet over mag hebben'
Van de stripalbums over Haagse Harry zijn de afgelopen decennia al honderdduizenden exemplaren verkocht. De grofgebekte, asociale en politiek incorrecte Harry werd bedacht door de inmiddels overleden striptekenaar Marnix Rueb. Dertig jaar na het verschijnen van het eerste album is in het Haags Historisch Museum een tentoonstelling gemaakt over Haagse Harry. Gastconservator en cabaretier Sjaak Bral vertelde erover bij De Ochtend.
Museumtip: Haags Historisch Museum
Video niet beschikbaar
Een eigen standbeeld
"Ik heb Marnix goed gekend en veel met hem samengewerkt", vertelt Bral. "Dat figuurtje Haagse Harry verdient inderdaad wel een tentoonstelling in het Historisch Museum, want het is in dertig jaar nog steeds een heel belangrijk figuurtje." Haagse Harry heeft zelfs een eigen standbeeld in Den Haag. "Wat natuurlijk echt vrij uniek is, want welk niet bestaande figuur heeft nou zijn eigen standbeeld? Daar zijn er niet veel van." Iedere dag worden er talloze selfies gemaakt met het standbeeld, weet Bral te vertellen.
foto: ANP
Geboorte van Haagse Harry
Tekenaar Marnix Rueb werd geboren in een chique wijk in Den Haag, maar was een beetje het zwarte schaap van de familie en vertrok naar de Schilderswijk, vertelt Bral. Daar zag hij jongens op straat lopen in trainingspak en met een matje in de nek. Dat was de inspiratie voor het figuurtje Haagse Harry.
Rueb heeft daarom altijd gezegd dat hij Haagse Harry niet heeft bedacht, omdat hij al bestond. "Aan de ene kant is dat waar", zegt Bral. "Maar daar doet hij zichzelf er echt mee tekort, want de humor en intelligentie die hij meebracht, goot hij ook in Haagse Harry. Het gevolg daarvan is dat we een figuurtje hebben in de stad die door iedereen gewaardeerd wordt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Haagse Humor
"De actualiteit pakte Marnix altijd wel beet. Daarom is het ook museaal geworden. Daarnaast was hij in de humor niets ontziend. Haagse humor is toch vrij verbaal. Wij hebben het hart op de tong", vertelt Bral.
Er zit een bepaalde directheid in de Haagse humor die niet door iedereen wordt gewaardeerd, merkt Bral. "Maar mensen die een beetje zelfspot hebben en een beetje begrip van culturele verschillen, die snappen dat wel."
"De kracht van humor is dat je de dingen benoemt waar je het eigenlijk niet over mag hebben. Dat is de reden dat we een gevoel voor humor hebben gekregen als wezens op deze aarde. Er zijn weinig andere wezens die humor hebben", vindt Bral.
foto: Haags Historisch Museum - Haagse Harry, dûh tèntaunstelling!!
De tentoonstelling
In de tentoonstelling kom je meer te weten over wie de tekenaar Marnix Rueb was en hoe Haagse Harry is ontstaan. “Vervolgens ga je naar zijn werkkamer. Die heb ik na laten bouwen. Ik heb daar natuurlijk heel vaak gezeten. Hij had zo’n grote bak met licht en daar zat hij dan te inkten”, vertelt Bral. “Je kan ook met Haagse Harry op de foto. Ook hier hebben we een mooie selfiespot gemaakt.”
De tentoonstelling over Haagse Harry is nog tot en met 1 september te zien in het Haags Historisch Museum.
Meer informatie
foto: ANP
Tekenaar Marnix Rueb (L) met cabaretier Sjaak Bral
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
'Zo chic is opera niet': Francis van Broekhuizen schrijft boek vol anekdotes
De Ochtend
Kunst in ziekenhuis heeft helende werking op patiënten
De Ochtend
Btw-verhoging op boeken, theaters en musea gaat vooralsnog niet door
De Ochtend