De Ochtend
KRO-NCRV

Bijzondere vondst: dit notitieboekje geeft een inkijkje in de gedachten van Philips-oprichter Gerard

foto: ANP ROB ENGELAAR
  1. Klassiekchevron right
  2. Bijzondere vondst: dit notitieboekje geeft een inkijkje in de gedachten van Philips-oprichter Gerard

Als je Eindhoven zegt, dan zeg je Philips. Anton Philips staat bekend als de man die het elektronicaconcern groot maakte. Minder bekend is zijn broer Gerard, de oprichter van de eerste fabriek van het familiebedrijf. Hij staat centraal in de tentoonstelling die momenteel te zien is in het Philips Museum in Eindhoven. Manager van het Philips erfgoed, Sergio Derks, vertelt erover bij De Ochtend.

Museumtip: 'Gerard'

Video niet beschikbaar

De oprichting van een lampenfabriek

"Gerard Philips studeerde werktuigbouwkunde in Delft. Na zijn opleiding werkte hij op een scheepswerf en kwam hij in Glasgow terecht. Daar ontdekte hij de mogelijkheden van elektrisch licht, iets wat nog heel nieuw was in die tijd", legt Derks uit. Philips verdiepte zich in de materie en ging zelfs lessen volgen aan de universiteit van Glasgow. Daarna ging hij bij diverse elektriciteitsmaatschappijen werken, waar hij het idee kreeg om zelf een lampenfabriek op te richten. Met de financiƫle hulp van zijn vader kocht hij een fabriekje in Eindhoven, vertelt Derks. Daar richtte hij de eerste fabriek van de NV Philips' Gloeilampen op. "Later richtte hij ook het researchbureau Natlab op, waarmee hij de basis legde voor het ontstaan van de Brainportregio."

foto: ANP PHOTO

Brein en branie

Vader Frederik zag dat Gerard prachtige lampen kon maken, maar moeite had met het verkopen. Derks vertelt dat hij daarom de 16 jaar jongere Anton Philips vroeg om zijn broer te helpen. "Anton was wat extraverter en had wat meer branie dan Gerard", legt Derks uit. Anton werkte in Londen bij een effectenkantoor en voelde er in eerste instantie weinig voor om naar het toen nog onbekende Eindhoven te komen. Hij beloofde toch om voor een halfjaar naar Nederland te komen. Uiteindelijk ging hij er nooit meer weg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling is onder andere een aantekeningenboekje van Gerard Philips te zien. Dat kan helemaal digitaal worden doorgebladerd. Er zijn ook een aantal lampen te zien waar Gerard zelf nog aan gewerkt heeft. Het is geen grote expositie, omdat er maar weinig voorwerpen van Gerard bewaard zijn gebleven. "In 1942, toen Gerard overleed, is er wel een grote tentoonstelling over hem geweest. Helaas is het gebouw waarin die tentoonstelling was, gebombardeerd. Hierdoor is veel verloren is gegaan."

De tentoonstelling Gerard is momenteel te zien in het Philips Museum in Eindhoven.

Meer informatie

De Ochtend

Heerlijk je dag starten met klassieke muziek, terwijl je op de hoogte gehouden wordt van het nieuws. Het kan bij De Ochtend. Luister iedere dag van 7.00 uur tot 9.00.
Presentatie: Andrea van Pol en Hans Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie