De Ochtend
KRO-NCRV

Bij het Amsterdam Museum kan je zelf een ode aan een vrouw van de stad brengen

foto: ANP EVERT ELZINGA
  1. Klassiekchevron right
  2. Bij het Amsterdam Museum kan je zelf een ode aan een vrouw van de stad brengen

De vrouwen van Amsterdam staan te weinig centraal in de geschiedschrijving van de stad. Het Amsterdam Museum doet een poging om licht te werpen op de vrouwen die onze hoofdstad groot hebben gemaakt en nog altijd maken. Directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers vertelt erover in De Ochtend.

Amsterdam Museum brengt ode aan Amsterdamse vrouwen

Het project

Amsterdam bestaat volgend jaar 750 jaar. "De stad kijkt terug op een lange geschiedenis, waarin veel mannennamen voorkomen", vertelt Kiers. "Opvallend aan die geschiedenis, is dat er weinig vrouwen in voorkomen." Museum Amsterdam wil daarom meer aandacht voor de vrouwen die de stad maakten, en nog altijd maken. Daarom begon het museum het project Vrouwen van Amsterdam - een ode. Bij dat project kunnen mensen een ode brengen aan een vrouw die belangrijk is geweest voor Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Indrukwekkende odes

De odes zijn heel persoonlijk, legt Kiers uit. "Het kan een fascinatie zijn voor iemand uit het verleden, waar je studie naar gedaan hebt. Het kan ook zijn dat je zegt dat de buurtmoeder in de straat heel belangrijk is voor de stad." De odes hebben verschillende vormen en zijn vaak heel indrukwekkend. "De ode van Kim Koopman aan de tabaksindustriebestrijder Wanda de Kanter vind ik heel aangrijpend, heel persoonlijk. Over hoe ze na een gesprek met De Kanter haar vader die overleed aan longkanker kon vergeven dat hij had gerookt."

foto: ANP EVERT ELZINGA

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker

Muzikale vrouwen

Op de website staan ook odes aan Amsterdamse vrouwen die belangrijk waren voor de muziekwereld. Zo wordt componist Henriëtte Bosmans geëerd om haar levenslust en haar verlangen naar vrijheid en binding tegelijkertijd. Ook Bosmans' geliefde Frieda Belinfante wordt op de website geroemd. Zij was dirigent en cellist en tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet.

foto: Collectie United States Holocaust Memorial Museum

Frieda Belinfante met haar cello

Een website vol verhalen

Geïnteresseerden mogen hun ode aan een Amsterdamse vrouw insturen via de website van het museum. Dat is ook de plek waar al geschreven de odes terug te lezen zijn. De odes worden verder gebruikt voor een podcast. Op 27 oktober 2025, de officiële 750ste verjaardag van de stad, wordt er een bijzondere dag rondom de odes georganiseerd. "Alle odes worden toegevoegd aan de collectie van het Amsterdam Museum en daarmee aan de collectie van Amsterdam."

Meer informatie

De Ochtend

Heerlijk je dag starten met klassieke muziek, terwijl je op de hoogte gehouden wordt van het nieuws. Het kan bij De Ochtend. Luister iedere dag van 7.00 uur tot 9.00.
Presentatie: Andrea van Pol en Hans Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie