De Ochtend
KRO-NCRV

'Zo chic is opera niet': Francis van Broekhuizen schrijft boek vol anekdotes

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Zo chic is opera niet': Francis van Broekhuizen schrijft boek vol anekdotes

Volgens operazangeres Francis van Broekhuizen wordt er vaak heilig gedaan over opera. "Het is zogenaamd allemaal heel chic, maar zo chic is opera niet", vertelt ze aan De Ochtend. In haar nieuwe boek Schandalig mooie opera rekent Francis af met misvattingen over opera en vertelt ze grappige anekdotes.

Opera voor het volk

Van Broekhuizen wil met dit boek opera toegankelijk maken voor een groter publiek. Het boek is daarom geschreven in toegankelijke taal, met grappige anekdotes. "Opera is 424 jaar mooie muziek met allemaal aparte figuren en verhalen", vindt Van Broekhuizen. Nu wordt er volgens de zangeres vaak gedaan alsof het voor de elite is, maar dat is niet altijd zo geweest. "Het is een beetje de golfbeweging die opera altijd maakt. De ene keer was het voor het volk en vijftig jaar later was het weer voor de elite." Ze hoopt dat opera door haar boek weer een beetje voor het volk wordt.

Eerder maakte Van Broekhuizen een podcast waarin ook leuke anekdotes voorbij kwamen. Luisteren kan hier.

Vraag het aan Francis

Vraag het aan Francis

Van Broekhuizen vertelde aan De Ochtend alvast drie anekdotes uit haar boek.

1. Tosca en de trampoline

Volgens Van Broekhuizen gaat een van de beroemdste anekdotes over Tosca en de trampoline. In de jaren zestig werd de rol van Tosca, van Giacomo Puccini, gezongen door een enorme diva. "Zo iemand die enorm vervelend en arrogant was. Ze voelde zich te goed voor het personeel." Dat personeel besloot haar daarom terug te pakken voor dit gedrag. In de opera springt Tosca van de Engelenburcht. "Meestal ligt er dan een matras achter het decor. Maar op die avond dat zij iedereen het leven zuur had gemaakt, hebben ze in plaats van dat matras een trampoline neergezet. Toen is zij dus zes keer teruggesprongen op haar meest dramatische moment." Volgens Van Broekhuizen kon deze zangeres de rest van het seizoen haar gezicht niet meer vertonen zonder dat iedereen de slappe lach kreeg.

Dat operazangers diva’s zouden zijn, is volgens Van Broekhuizen trouwens een misvatting. In dit geval klopte het wel, maar vaak niet, zegt ze. Zelf zegt ze door het bovenstaande verhaal te hebben geleerd altijd vriendelijk te zijn voor iedereen die in een theater werkt.

foto: AI

2. Verboden te fluiten

"Rigoletto met de beroemde tophit La donna è mobile is een tenor-aria die je vaak hoort bij pizza- en koffiereclames." Guiseppe Verdi schreef de melodie maar hield die tot kort voor de première voor hemzelf. Het was verboden dat de tenor de melodie zou zingen of fluiten buiten het theater. Anders zou heel Milaan de melodie al kennen voordat de opera was uitgevoerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Rigoletto en de bochel

We blijven nog even bij Rigoletto. Rigoletto heeft een bochel. En in de jaren vijftig had een bepaalde bariton daar erg last van. "In die tijd, en zeker in Italië, namen de zangers hun eigen kostuums altijd mee", vertelt Van Broekhuizen. Bij een van de baritons die zo’n kostuum met bochel aan had, schoot de bochel los. "Die was zo gezakt dat de bariton de hele avond een enorme kont had. Tot grote hilariteit van het publiek."

In het boek Schandalig mooie opera zijn meer anekdotes te lezen.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie