Tekort aan podiumtechnici brengt voorstellingen in gevaar
- Klassiek
- Tekort aan podiumtechnici brengt voorstellingen in gevaar
Theaters krijgen steeds vaker te maken met een tekort aan podiumtechnici. Voorstellingen kunnen daardoor soms niet doorgaan of alleen in aangepaste vorm. Om jongeren te laten zien hoe leuk het is om achter de schermen van een theater te werken, was het zaterdag 20 mei Podiumtechniekdag. Toneelmeester Fabrizio Ranalli van schouwburg Orpheus in Apeldoorn vertelt in De Ochtend over de problemen die hij ervaart.
Podiumtechniekdag
Door een tekort aan podiumtechnici dreigen steeds meer voorstellingen in de knel te komen. Dat betekent dat voorstellingen niet door kunnen gaan of dat ze zonder decor of techniek worden opgevoerd. Dat was het geval bij de Reisopera afgelopen januari, waar de voorstelling van Die Zauberflöte zonder kostuums en decor werd gedaan. Dat kwam doordat er te weinig personeel was.
Bij Orpheus is het nog niet zo ver gekomen. Wel vertelt Ranalli "als wij een grote voorstelling hebben staan, is het best moeilijk om de ploeg compleet te krijgen." Naast de vaste technici, hebben ze ook oproepkrachten, vaak freelancers. Maar die hebben tegenwoordig al snel een volle agenda. "Dan ben je er soms wel dagen druk mee om voldoende mensen te krijgen." Tijdens de voorstellingen van Les Misérables waren er veel mensen nodig, maar dat was moeilijk voor elkaar te krijgen. De Apeldoornse schouwburg kreeg hulp van een Amsterdams uitzendbureau dat mensen leverde om te helpen bij de voorstelling. Zo probeert Orpheus toch de voorstellingen door te laten gaan.
Coronapandemie
Er was al een tekort aan podiumtechnici, maar sinds de coronapandemie zijn de tekorten alleen maar toegenomen. Toen de theaters hun deuren moesten sluiten, zochten veel technici naar nieuw werk. Een groot deel van hen is niet meer teruggekomen. De agenda's van de freelancers raken daardoor steeds voller, waardoor theaters steeds moeilijker aan extra krachten komen. Daarnaast zijn er veel studenten van de opleiding die er tijdens hun stage achter komen dat ze het niet leuk vinden, waarna ze wat anders gaan doen. Zo blijven er steeds minder technici over.
Podiumtechniekdag
Tijdens de Podiumtechniekdag van afgelopen zaterdag, probeerden verschillende theaters jongeren te enthousiasmeren voor het vak. In Apeldoorn deden ze dat door rondleidingen te geven op het toneel. Ze lieten zien hoe trekkenwanden, decor en verlichting werken. "Om je kennis te laten maken met de wondere wereld van het theater." Jongeren werden meegenomen naar de toneeltoren om te laten zien wat daar nog allemaal verborgen is aan techniek. "Dat zijn hele leuke dingen om te doen, want niemand weet eigenlijk wat er achter die coulissen staat en gebeurt.", vertelt Ranalli.
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
Deze componist ging niet naar buiten op vrijdag de 13e en overleed
De Ochtend
Verhaal Annet Schaap is basis voor familieopera Koekjes: 'De twee spelers lijken op mijn zusje en ik van vroeger'
De Ochtend
Na deze film krijg je nog meer respect voor Charles Aznavour
De Ochtend