De Mengtafel: Cinnaman en Elias Mazian
- Klassiek
- De Mengtafel: Cinnaman en Elias Mazian
In de podcastserie De Mengtafel duikt presentator Andrew Makkinga met mensen uit de elektronische muziekscene in de klassieke muziek. Hij wordt bijgestaan door klassiek muziekkenner en musicus Carel den Hertog. Eén klassiek werk is het startpunt van een zoektocht door genres. In de eerste aflevering spreekt Andrew met DJ en producer Cinnaman, oftewel Yuri Boselie en DJ en zanger Elias Mazian.
Cinnaman is een veelgevraagde House DJ, in binnen- en buitenland. Binnenkort brengt hij een ambient EP uit, maar klassieke muziek is voor hem grappig genoeg ook niet ver weg. Voor deze aflevering heeft zijn favoriete klassieke stuk meegenomen, Ook collega uit de nacht Elias Mazian, House DJ, maar ook synth-nederpopzanger, schuift aan en staat open om de klassieke muziekwereld in te duiken.
Yuri's liefde voor klassiek is begonnen met een plaat die hij ooit vond in een platenwinkeltje in Amsterdam. Zijn oog werd getrokken door een hoes met een blauwe karper. Op die plaat staan Moogsynthesizerbewerkingen die de Japanse musicus Isao Tomita maakte van muziek van Claude Debussy.
Deze muziek is het startpunt voor een fijn gesprek over die muziek van Debussy, maar ook over de overeenkomsten tussen techno en componist Steve Reich. Elias Mazian kiest voor een bewerking van één van de beroemde Gymnopédies van Erik Satie door Gary Numan. En wat vinden Yuri, Elias en Carel van dat hergebruik van andermans muziek?
Beluister De Mengtafel: Cinnaman en Elias Mazian:
#1 - Cinnaman en Elias Mazian - De Mengtafel
Beluister alle klassieke muziek uit de aflevering
Rêverie
Claude Debussy
Uitvoerenden: Melvyn Tan (piano)
Different trains - compleet
Steve Reich
Uitvoerenden: Nomos Kwartet
Gymnopédies (3) - compleet
Erik Satie
Uitvoerenden: Reinbert de Leeuw (piano)
Summa
Arvo Pärt
Uitvoerenden: Radio Filharmonisch Orkest [leden van], Klaas Stok (Dirigent)
Deze opnames komen uit het omroeparchief van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid.
Met dank aan AVROTROS, NTR, MAX.
Meer over Cinnaman
Sinds Yuri Boselie bijna twintig jaar geleden de alias Cinnaman aannam, is hij uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde figuren in de elektronische muziekscene van Amsterdam. Hij was resident DJ bij drie van de meest geprezen uitgaansgelegenheden van Amsterdam: Trouw, Club 11 en De School. Ook deed hij A & R-werk voor onder meer het platenlabel Rush Hour en was hij als curator verantwoordelijk voor de alom geprezen Beat Dimensions-compilaties. Door zijn samenwerking met het wereldberoemde Dekmantelfestival was hij daar elke editie van de partij en leverde hij een jubileummix af in het kader van het 10 jarig bestaan van Dekmantel.
Boselie's leven in de muziek draait om een constante evolutie als luisteraar, DJ en producer. Om zijn grote honger naar het ontdekken van muziek te stillen, put hij in zijn dj-sets en online radioshows uit een duizelingwekkend breed scala aan muziek: van hiphop, house en moderne soul tot techno en garage.
Zijn grote faam kreeg hij als een van de medeoprichters en resident DJ's van Colors: een langlopende clubavond die bass music naar Amsterdam bracht. Maar vergis je niet, Boselie is geen stilistisch purist: als een plaat geweldig is en de tijd rijp, dan draait hij hem. Boselie's dj-stijl blijft zich evolueren. Waar hij ooit in de cut and paste hiphopstijl snel van de ene naar de andere plaat overging, kiest Cinnaman er nu voor om platen meer tijd en ruimte te geven. En dan is klassieke muziek niet ver weg.
Beeld: Menno Kok
Meer over Elias Mazian
"Als kind kon muziek me het gevoel geven een tijdcapsule binnen te gaan waar niets anders ertoe deed”, zegt Elias Mazian. Dat gevoel probeert hij over te brengen in elke set die hij nu draait. Elias, een Nederlandser met Marokkaanse roots is inmiddels een vaste waarde in het clubcircuit van Amsterdam.
Elias geeft toe gepassioneerd, emotioneel en gevoelig te zijn en dat blijkt uit zijn dj-sets die inspiratie putten uit de muziek waar hij mee opgroeide: Michael Jackson, Prince, Stevie Wonder. Ook is hij gecharmeerd van hedendaagse artiesten, waaronder Omar-S en Beautiful Swimmers. Hij is te zien en te horen in vooraanstaande uitgaansgelegenheden zoals Concrete, Sub Club, Le Sucre, Institut Für Zukunft, Nitsa en Objekt Klein A.
"Als ik muziek maak en speel, moet ik mijn hart openen en dezelfde liefde kunnen verspreiden die ik krijg als ik op de dansvloer sta", vertelt hij. “Dat warme gevoel dat mijn ziel raakt, daar streef ik naar bij het produceren van mijn tracks of als ik in de club speel. Muziek is een zeer emotionele manier om mezelf uit te drukken, en als mensen dat erkennen dan ben ik de gelukkigste persoon op aarde".
Bron omslag: Voyage Select