Cultuur
KRO-NCRV

The Making Of Berlin: 'Voorstelling die je nog dagen bezighoudt'

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. The Making Of Berlin: 'Voorstelling die je nog dagen bezighoudt'

"Een voorstelling waarbij je eigenlijk niet weg wil en die je nog dagen bezighoudt." Zo'n voorstelling is 'The Making of Berlin' volgens theaterrecensent Annette Embrechts. Bij De Ochtend vertelt ze waarom.

Theatertip van de week: The Making of Berlin

De voorstelling is niet alleen in België, maar ook door de Volkskrant uitgeroepen tot beste voorstelling van vorig seizoen en gaat nu toeren door Nederland.

Meer informatie


Het verhaal

De makers van de Vlaamse groep Berlin, stuitten op een verhaal van een oude Duitse man, genaamd Friedrich Mohr. Al sinds de Tweede Wereldoorlog worstelt hij met een schuldcomplex. Hij was tijdens de oorlog orkestregisseur van de Berliner Philharmoniker. In die tijd zijn er Joodse musici weggevoerd. En toen dat gebeurde, koos hij ervoor niets te doen, te zwijgen. Daar voelt hij zich nog steeds schuldig over. Mohr is al oud en wil die schuld niet mee zijn graf in nemen. Daarom heeft hij een droom: om een plan dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden, alsnog uit te voeren en zo dit hoofdstuk af te sluiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Realiseren van de droom

"De makers stuitten op dat verhaal en vinden het een fantastische droom. Ze proberen die droom alsnog te realiseren door alles en iedereen die ze maar kunnen vinden in Vlaanderen te vragen om mee te werken", vertelt Embrechts. Onder andere het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, radiozender Klara en de Duitse acteur Martin Wuttke worden ingezet. "Hoe dat gaat, zie je door middel van een documentaire tijdens de voorstelling".

Barstjes

"Langzaam kruipen er barstjes in het verhaal", zegt Embrechts. "Ook de theatermakers merken dat. En dan denken ze: welke droom zijn we nu eigenlijk aan het najagen?" Onderling komen er dan twijfels en verwijten, vertelt Embrechts. "De letterlijke making off gaat meespelen in het verhaal."

"Als toeschouwer weet je eigenlijk ook niet meer wat nou waargebeurd is en wat niet. En op een gegeven moment doet dat er eigenlijk zelfs niet meer toe", zegt Embrechts. Je bent volgens haar namelijk zo gegrepen door de man, de theatermakers, de muziek en het grijze gebied tussen wie was nou goed en wie was nou fout? Dat het niet meer uitmaakt.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie