Uitbundige octetten van Golijov en Enescu in het Avondconcert
- Klassiek
- Uitbundige octetten van Golijov en Enescu in het Avondconcert
Een concert met op het programma stukken voor acht strijkers van Osvaldo Golijov en George Enescu. Het ene werk is splinternieuw en het andere een echte klassieker. Je hoort zondag 29 oktober in het Avondconcert het Doric String Quartet aangevuld met muzikale vrienden, waaronder Liza Ferschtman, live vanuit de Stadsgehoorzaal in Leiden.
Componist Osvaldo Golijov groeide op in Argentinië. Zijn muzikale ontwikkeling werd bepaald door zijn Roemeense moeder, die pianolerares was. In zijn jeugd werd hij omgeven door klezmermuziek en tango’s van Ástor Piazzolla. Na een studie aan de Jerusalem Rubin Academy verhuisde hij naar de Verenigde Staten om daar compositie te studeren.
Golijov heeft een afwisselend oeuvre op zijn naam staan. Zo componeerde hij net als componisten Sofia Goebaidoelina, Tan Dun en Wolfgang Rihm een Marcus Passie in opdracht van het Passie-project voor Bach-herdenkingsjaar 2000. Maar ook in operamuziek is hij thuis. Zo schreef hij de opera Ainadamar: Fountain Of Tears waarvoor hij zowel een Grammy voor beste opera-opname als beste eigentijdse klassieke muziek won.
Voorafgaand aan het concert in de Aalmartkzaal van de Stadsgehoorzaal in Leiden vertelde Liza Ferschtman over de octetten van Golijov en Enescu die op het programma stonden.
Liza Ferschtman vertelt over Enescu en Golijov
Octet van Golijov
Ook het schrijven van kamermuziek is belangrijk voor Golijov. Zo componeerde en arrangeerde hij werken voor onder meer het Kronos Quartet. Zijn octet Ever Yours is nog maar een jaar oud. Hij schreef het voor het St. Lawrence String Quartet en vier andere strijkers. Dat die laatste groep strijkers niet op elkaar ingespeeld zou zijn, was voor de componist een belangrijke inspiratiebron.
In een toelichting op het stuk refereert Golijov aan Vincent van Goghs beschrijvingen van de kleur blauw. De schilder beschrijft die kleur steeds op verschillende manieren. Hij vergelijkt de aandacht van Van Gogh voor details met het raffinement van Joseph Haydn. Geen toeval dus dat hij in zijn Octet
elementen uit Haydns Strijkkwartet opus 76 nr. 2 verwerkte.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Octet van Enescu
Het ander octet op het programma is van de Roemeense componist Enescu. Hoewel er in veel van zijn muziek Roemeense roots opklinken, woonde hij voornamelijk in Parijs. Hij was 19 jaar oud toen hij het octet componeerde. Enescu dacht de acht stemmen van de strijkers gedetailleerd uit. Hij liet in alle delen bepaalde thema’s terugkomen, alsof ze door het hele stuk gevlochten zitten. De componist was op zoek naar een symfonische, samensmeltende klank. Het stuk doet je misschien denken aan een symfonie van Brahms of een octet van Felix Mendelssohn. Het werk heeft een zelfde meeslepend karakter.
Dit concert is een samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en de Stadsgehoorzaal Leiden.