Actueel
AVROTROS

Queen Elizabeth: een leven in muziek

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Queen Elizabeth: een leven in muziek

De Britse koningin Elizabeth II is 8 september een jaar geleden overleden. Ze werd 96 jaar. Elizabeth was de langst regerende vorst uit de geschiedenis en hield zich veel met muziek bezig.

De Queen was tijdens haar leven altijd zeer betrokken geweest bij het Britse muziekleven. Zo bezocht de vorstin regelmatig klassieke concerten, deelde ze prijzen uit en was ze beschermvrouwe van verschillende muziekinstellingen. Ze ontving zelfs twee muzikale eredoctoraten: een Bachelor of Music van de University of London en een graad als Doctor of Music van de University of Wales.

Geïnspireerd door het Britse radiostation Classic FM maakten we een overzicht van de muzikale verdiensten van Queen Elizabeth:

1. Aanstellen van de eerste vrouwelijke Master of Queen’s Music

Aan het Engelse hof kennen ze nog de functie van hofcomponist, de zogeheten Master of Queen’s Music. Deze post wordt al sinds 1626 bekleed door beroemde componisten – Edward Elgar was één van hen. Elizabeth heeft tijdens haar leven viermaal een Master of Queen’s Music aangesteld: Sir Arthur Bliss, Malcolm Williamson, Sir Peter Maxwell Davis en Judith Weir, de huidige hofcomponist en de eerste vrouw in deze positie!

foto: ANP

2. Uitreiken van de Queen’s Music Medal

In 2005 reikte Queen Elizabeth voor het eerst The Queen’s Music Medal uit, een jaarlijkse prijs voor excellente musici die van invloed zijn op het Britse muziekleven. De eerste ontvanger van de prijs was dirigent Charles Mackerras. Andere bekende winnaars waren onder meer bas-bariton Bryn Terfel en violiste Nicola Benedetti. De prijs werd jaarlijks uitgereikt op de dag van St. Cecilia (22 november), de beschermheilige van de muziek.

3. Ridderen van musici

Jaarlijks reikte Koningin Elizabeth op haar verjaardag de Birthday Honours uit, koninklijke onderscheidingen voor Britten die onderscheidend zijn geweest in hun vakgebied. Onder de gedecoreerden waren altijd veel musici te vinden – waaronder Sir Simon Rattle en zelfs onze eigen Bernard Haitink.

Koordirigent Stephen Cleobury werd in 2018 geridderd en zei daarover:

Quote

Ik voel me opgetogen, verheugd en vereerd. Het is geweldig om deze erkenning te krijgen voor iets wat je je hele leven doet. Het is daarnaast ook een eer voor de hele koorcommunity.”

Stephen Cleobury

foto: Kevin Leighton / King's College Cambridge

4. Ondersteunen van concertzalen en muziekinstellingen

Tijdens haar leven heeft koningin Elizabeth talloze concertlocaties geopend. In de Londense wijk Southbank staat er zelfs een die naar haar vernoemd is, de Queen Elizabeth Hall, door haar geopend in 1967. Daarnaast was Elizabeth beschermvrouwe van meer dan 600 organisaties, waaronder het London Symphony Orchestra en de Royal Academy of Music, maar ook de wat obscure Piobaireachd Society, een organisatie die het spelen van klassieke muziek op doedelzak stimuleert.

foto: ANP

5. Bijwonen van concerten en muzikale evenementen

Queen Elizabeth woonde regelmatig klassieke concerten en festivals bij, om ze te openen of om als toehoorder aanwezig te zijn. Als meisje van 12 bezocht ze samen met haar jongere zus Margaret een schoolconcert in de Royal Albert Hall, waar ze werd toegezongen door een koor van 1000 jongens en meisjes. Hoewel opera niet haar favoriet was en ze de Britse operahuizen leek te mijden, nodigde Elizabeth de Welshe operazanger Bryn Terfel uit voor een concert ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag en reikte ze hem daar de Queen's Medal uit.

foto: The Royal Collection Trust

6. Verzamelen van bijzondere muziekinstrumenten

In de kunstcollectie van het Britse koninklijk huis bevinden zich een aantal bijzondere muziekinstrumenten. In de balzaal van Buckingham Palace staat een imposant orgel, en in de koninklijke werkvertrekken bevindt zich ook een gouden Erard-vleugel, die in de negentiende eeuw voor koningin Victoria is gebouwd. Tijdens de kerstspeech die Elizabeth in 2018 gaf, was het gouden instrument prominent te zien. Daarnaast bevat de koninklijke collectie een porseleinen fluit die toebehoorde aan George III en de basviool van de 18e-eeuwse basvirtuoos Domenico Dragonetti.

Ster advertentie
Ster advertentie