Opium
AVROTROS

Het gesprek - Alfred Edelstein (26 augustus 2024)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Alfred Edelstein (26 augustus 2024)

ma 26 augustus 2024

Annemieke Bosman in gesprek met documentairemaker Alfred Edelstein. 

Edelstein maakte, samen met de Joodse redactie van de EO, de documentaire Het verraad van Hilversum over de rol van de publieke omroep tijdens de Duitse bezetting, gedurende de Tweede Oorlog. De documentaire toont een beeld van de tijd waarin de nationale radio uiteindelijk wordt overgenomen door de nazi's. 

In de jaren dertig veroverde de radio steeds meer de Nederlandse huiskamers. Zo groeide de radio uit tot een massamedium met voor het eerst live nieuws en verslaggeving van bijvoorbeeld sportevenementen. In deze periode rukt in Duitsland het nationaalsocialisme op. Naziminister Joseph Goebbels zag al snel in dat radio bij uitstek geschikt was om miljoenen mensen te bereiken met propaganda. Na een effectieve aanpak in eigen land, wilden de nazi’s in alle bezette landen radio inzetten om hun boodschap te verspreiden.

Het verraad van Hilversum laat zien hoe de Nederlandse omroepen reageerden op de bezetting, en hoe ze zich opstelden ten opzichte van de Duitsers. Nog voordat de nazi’s dit hadden verordend, zegden enkele omroepen de samenwerking met hun Joodse personeelsleden op.

Het verraad van Hilversum was woensdag 28 augustus te zien bij de EO op NPO 2 .