Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#20 - Kris Bowers - Bridgerton

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #20 - Kris Bowers - Bridgerton

do 21 januari 2021

Netflix-serie Bridgerton kreeg muziek van componist Kris Bowers. Bridgerton is een heerlijk over the top Amerikaans kostuumdrama, gebaseerd op de boeken van Julia Quinn. De serie speelt zich af aan het begin van de 19e eeuw, in 1813, in het societyseizoen in Londen. Het gaat allemaal over de familie Bridgerton: Violet, de gravin van Bridgerton, haar vier zoons Anthony, Benedict, Colin en Gregory, en haar vier dochters Daphne, Eloise, Francesca en Hyacinth. En verder maken we kennis met de Featheringtons, een familie met drie dochters en een inwonende nicht. Het is de tijd van het jaar waarin allerlei sociale verplichtingen worden georganiseerd om toekomstige huwelijken te arrangeren. Daar horen natuurlijk dramatische elementen bij als jaloezie, voortrekken, stevige roddels, logeerpartijtjes met complicaties, list leugen en bedrog, samenzweringen en wat al niet.


De muziek van Kris Bowers past uitstekend bij de society-sfeer van begin 19e eeuw, hoewel het zeker kopie is van wat er toen - in de klassieke periode - geschreven werd. Integendeel, het is ontegenzeglijk hedendaags, en dat zit ‘m in de vlotte tempi, soms wisselingen in de harmonie die je toen nooit gehoord zou hebben, af en toe zelfs een beetje minimal-achtige passages. inclusief strijkkwartet-interpretaties van een paar hedendaagse popsongs.


Net als voor vele andere producties in het afgelopen jaar hadden de makers van de serie ook nog eens te maken met de Covid-restricties, wat het maken van muziekopnamen behoorlijk in de weg heeft gezeten. Maar het is ze gelukt, dankzij een erg goede geluidstechnicus, Steve Kay. Aanvankelijk probeerden componist en geluidstechnicus of het wat kon worden als je met samples van oude instrumenten zou werken, maar al snel kwamen ze er achter dat dat toch niet zo goed uitpakte. Wat Bowers naar hij vertelt in een Variety-interview goed geholpen heeft was om een pianostuk van Ravel in gedachten te houden: klassiek, traditioneel, maar toch ook modern. En toch ook nog romantisch. Dat bleek goed te kloppen met waar het in de serie om gaat: de jonge generatie van dat moment, 1813.


- Flawless my dear 1'44"

- The Lateste Whistledown 1'35"

- We could form an attachment 3'08"

- Shock and Delight 4'02"

- What women do best 2'48"

- Call me Simon 0'58"

- Sommerset House 1'05"

- A Love based on Frienship 4'20"

- One last dance 2'44"