#1 - Leo Smit, vlak voor zijn deportatie zag hij kans zijn muziek in bewaring te geven...
- Podcasts
- Muziek tot Leve ...
- #1 - Leo Smit, vlak voor zijn deportatie zag hij kans zijn muziek in bewaring te geven...
wo 8 januari 2020
Deze week in 'Muziek tot Leven' componist Leo Smit, die gezien wordt als één van de meest getalenteerde componisten van zijn generatie.
Smit groeide op in een welgesteld Joods gezin en studeerde cum laude af aan het conservatorium. Zijn Frans georiënteerde werk klonk in Parijs en in het Amsterdamse Concertgebouw en werd enthousiast ontvangen. Maar door de oorlog veranderde alles. Werk van Joodse componisten mocht niet meer uitgevoerd worden, Smit moest verhuizen en was gedwongen zich uit het muziekleven terug te trekken.
Leo Smit overleefde de oorlog niet, hij en zijn vrouw Lientje werden in 1943 op transport gesteld naar Kamp Westerbork en vermoord in Sobibor. Vlak voor zijn deportatie zag Smit kans zijn muziek in bewaring te geven bij een vriend. Daarom kunnen we gelukkig zijn verfijnde muziek nog steeds beluisteren.
Het NPO Klassiek-programma De Ochtend eert deze musici in 2020, het jaar waarin Nederland 75 jaar bevrijding viert. Daarom maakte Margriet Vroomans deze serie van 17 afleveringen over musici die niet vergeten mogen worden.
Muziek in deze aflevering:
Sextuor 1 (1929 - 1932), Allegro;
Concert voor viool en strijkorkest (1940), Allegro ma non troppo;
Twaalf stukken voor vier handen (1941), Walsje;
Concertino voor cello en orkest (1937), Scherzando;
Strijkkwartet (1939 - 1943), Scherzo, onvoltooid;
Suite voor hobo en cello (1938), Sarabande;
Fluitsonate (1939 - 1943), Lento.
Bronnen:
Leo Smit Stichting;
Nederlands Muziek Instituut.