Vrije Geluiden in de Componistenkamer
- Klassiek
- Vrije Geluiden in de Componistenkamer
Melchior Huurdeman op bezoek in de werkkamer van componisten.
Nieuwe reeks
In het vroege voorjaar van 2023 bezoekt Melchior Huurdeman zes Nederlandse componisten in hun werkkamer. Wat inspireert hen? Hoe gaan ze te werk? Hebben ze een uitzicht, of juist kleinoden die in de buurt moeten liggen? Staat er een piano? Of een computer? Verrassende gesprekken in de wereld van creatieve geesten.
foto: Daan Manneke
Daan Manneke
Over de Zeeuwse kleigrond, de vreugde van het zingen, het archipel concept en de muzikaliteit van een duif. De werkkamer van Daan Manneke is sinds 1971 niet heel erg veel veranderd. Vanuit zijn raam kijkt hij uit op een statige straat in Breda. Als hij een van de ramen op zondagmorgen opent kan hij de kerkklokken nog beter horen en wordt het weer een aparte dag.
#14 - Daan Manneke - De componistenkamer
foto: Jan-Peter de Graaff
Jan-Peter de Graaff
Een veelgevraagd componist - vooral de grote orkesten weten hem te vinden. Jan-Peter componeert in de trein, 1e klas - dat wel. Hij is in het bezit van een Dal Vrij Abonnement en weet op de dag zelf nog niet welke trein hij gaat nemen.
#15 - Jan-Peter de Graaff - De componistenkamer
foto: Matthijs Kieboom
Matthijs Kieboom
Succesvol filmcomponist: schreef muziek voor de series Dummie de Mummie, Piraten van Hiernaast en Van der Valk en voor de films Wolf, Bloody Marie en Missing. ‘Bij een natuurfilm is er minder noodzaak om na te denken over de rol van de muziek. Het leuke is dat je muzikaal meer een vertellende rol hebt, omdat er geen dialoog is’, aldus Matthijs Kieboom.
#19 - Matthijs Kieboom - De componistenkamer
foto: Roderik de Man
Roderik de Man
Op bezoek in het hele huis van de componist in Amsterdam. Op de begane grond: de studio van wijlen Annelie de Man, met wie Roderik meer dan 50 jaar gelukkig samen was. Drie verdiepingen hoger: de werkkamer van de componist voor wie alles begint met slagwerk.
#16 - Roderik de Man - De componistenkamer
foto: Rokus de Groot
Rokus de Groot
Een gesprek over zijn reizen naar India, over een dierbaar boekje uit zijn jeugd en over de stem van zijn moeder. De nog steeds zeer actieve Rokus de Groot, inmiddels 75 jaar, woont en werkt in Amsterdam-West. In de huiskamer staat een fraaie bruine Pleyel vleugel met in zijn ronding een klavecimbel gedrukt.
#17 - Rokus de Groot - De componistenkamer
foto: Rozalie Hirs
Rozalie Hirs
In de ordentelijke werkruimte van Rozalie Hirs, met uitzicht op het IJ, leest ze voor uit haar dagboeken, met anekdotes over haar leraar Louis Andriessen, verklaart ze haar liefde voor het fenomeen frequentieberekening en draagt ze op muzikale wijze een gedicht voor. Een onstilbare honger naar schoonheid is haar drijfveer.
#18 - Rozalie Hirs - De componistenkamer
Gerelateerde podcast
De componistenkamer