Vrije Geluiden
VPRO

Gaudeamus Festival 2024

foto: Gaudeamus
  1. Klassiekchevron right
  2. Gaudeamus Festival 2024

Gaudeamus Festival

Al 79 jaar! Zo lang biedt Gaudeamus ruimte voor de allernieuwste, experimentele, grensverleggende muziek. Alle informatie over de voor de Gaudeamus Award genomineerde componisten, de jury, de concerten, de paneldiscussies, de performances en tentoonstellingen vind je gemakkelijk via de > website!

Op de openingsavond sprak componist Calliope Tsoupaki De Staat Van De Nederlandse Muziek uit, een hartveroverend pleidooi voor 'een welluidende staat [...]. Een staat die de micropolyfonie van alle burgers faciliteert en respecteert. [...] Alle melodieën, alle levens
balanceren in een harmonieus geheel.'

De hele tekst is > hier te lezen.

foto: AvN

Links: Calliope Tsoupaki; rechts: de genomineerde componisten worden voorgesteld

een ander perspectief

De openingsavond van Gaudeamus 2024 gaf het publiek een intrigerende en noodzakelijke gelegenheid te reflecteren op het cultuurbepaald perspectief op muziek, en kunst in het algemeen. Dat was te danken aan de indrukwekkende toespraak van kunstenaar Pelumi Adejumo over ‘De staat van de kunsten’. In de Yórùbá-cultuur, waarin zij is opgegroeid, zijn taal en muziek de middelen om met ons hoger zelf in contact te komen, maar ook om ons te verzoenen met het verleden. Tegelijk plaatste ze met rake opmerkingen kanttekeningen bij wat Louis Andriessen heeft opgemerkt over de vermeende onmogelijkheid om met muziek de politiek te veranderen... Lees de hele toespraak > hier.

Pelumi Adejumo (1998) schrijft, fotografeert en zingt. Ze schrijft over/met de verwikkeling van migratie en rouw, gospelmuziek en vervreemding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Vrije Geluiden op NPO Klassiek zijn op zaterdag 31 augustus alvast een paar tips te horen:

- De Tijd van Louis Andriessen vormt de kern van de openingsavond op 4 september

- Ensemble Klang is focus-ensemble: genomineerde componisten schrijven voor het ensemble, en tijdens het festival presenteert Klang een nieuwe CD met werk van de Belgische componist Maya Verlaak, dit jaar een van de juryleden van de Gaudeamus Award

- Kate Moore presenteert de (voorlopige) resultaten van haar project A Beautiful Path, een wandeling in etappes van Oss in Brabant via Oxford in Engeland helemaal tot de uiterste westkust van Ierland. Onderweg laat ze zich inspireren tot plein air composing.

foto: New Music Now

Het project rond De Staat op de openingsavond van Gaudeamus

Kate Moore: A Beautiful Path

Componiste Kate Moore presenteert in het Gaudeamus Festival haar project A Beautiful Path. Kate reist in etappes, en te voet!, van Oss westwaarts naar het eiland Skellig Michael voor de uiterste westkust van Ierland. Al lopend ontwikkelt ze een nieuwe muziekcyclus,
geïnspireerd op troubadours die eeuwen geleden de orale geschiedenis van
streken in kaart brachten. Tijdens Gaudeamus Festival 2024 maakt ze een
tussenstop in Utrecht en presenteert ze work-in-progress uit dit unieke
project. Kate trapte vorig jaar het project af met een tentoonstelling in de Movement Exposed Gallery Space. Ook dit jaar is daar een tentoonstelling te zien, van donderdag 5 september t/m zaterdag 28 september, met twee uitwerkingen van dit project: de geluidsinstallatie A Beautiful Path: The Ox Way waarin Moores veldopnames van onderweg zijn gevat in een auditieve routekaart, waarbij zij oerinstrumenten als de vielle en de lier bespeelt en zingt, en de fototentoonstelling Desire Lines van fotografe Isabelle Vigier, die Moore volgde tijdens delen van haar reis en de unieke aard van haar artistieke onderzoek in kaart brengt.

Een paar interviews met Kate Moore, tijdens haar wandeling, vind je > hier.

foto: Lucy Mc Knight

Lucy Mc Knight

foto: Cem Guven

Cem Guven

foto: Fiorini Beniamino

Beniamino Fiorini

foto: Patrick Ellis

Patrick Ellis

foto: Yixie Shen

Yixie Shen

75 jaar Gaudeamus samengebald in een podcast

Gaudeamus 1945-2020

Gaudeamus 1945-2020

Vrije Geluiden: zondag

Ster advertentie
Ster advertentie