Voor de Dag
KRO-NCRVMAX

Prijsrecept: Nasi uit Yogyakarta voor Arthur

foto: Thomas van Vliet
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Nasi uit Yogyakarta voor Arthur

Thomas houdt enorm van koken en elke week geeft hij in Voor De Dag een gepersonaliseerd recept weg aan een luisteraar. Vandaag voor Arthur: Indonesische Nasi zoals ze het in Yogyakarta op straat maken.

In 2017 reisden Noortje en ik door Indonesië. Een aantal dagen streken we neer in Yogyakarta op Java. Een stad bekend om de rijke cultuur, het Paleis van de Sultan, de grote tempels die in de buurt liggen én wajang-voorstellingen.

Dat is niet alles, er is ook ontzettend veel heerlijk eten op straat te vinden! In de wijk Kotagede bijvoorbeeld, is het grote rugbyveld Lap. Karang Kotagede, met aan de randen talloze eettentjes. Saté, mie ayam én... nasi. Elke avond zat ik met open mond te kijken hoe de mensen de meest heerlijke en simpele gerechten bereiden op soms niet meer dan een bloempot met kolen er in.

Het was daarom mooi dat Arthur in de uitzending vertelde dat hij van Indonesisch eten houdt. Want het nasi-recept wat ik daar op die markt zag, maak ik nog steeds vaak en bij deze deel ik het met 'de wereld'. Ik heb het niet opgeschreven, maar gefilmd:

Koken op straat in Yogyakarta

Video niet beschikbaar

Zo maak ik dit gerecht thuis na:

Ingredienten

(per persoon)

  • een bakje gekookt en afgekoelde rijst (bij voorkeur pandanrijst)
  • een hand gebakken of gekookte kip (ikzelf gebruik altijd vegetarische kipstukjes, net zo lekker en al gaar!)
  • een hand gesneden kool (spitskool of witte kool)
  • ui (gesnipperd)
  • ei
  • knoflook (geperst of gesnipperd)
  • gember (gesnipperd of geraspt), ongeveer ter grootte van het puntje van je duim, maar meer mag altijd
  • limoenblad (1 of twee blaadjes, bij de toko kan je ze ingevroren kopen!)
  • citroengras (hak de stengel doormidden en kneus de stukken met de niet-scherpe kant van je mes)
  • ketjap manis
  • zout
  • wokolie
  • kopje kokend water óf een beetje kippenbouillon
  • ve tsin*

Bereiding

Je kan dit gerecht het beste per portie maken, als je een grote wok hebt en een flinke wokbrander, dan kan twee porties ook. Méér gaat niet werken, want dan ben je meer aan het stoven dan aan het wokken!

Zet alle ingrediënten klaar en laat een wok goed heet worden met de olie. Fruit de ui kort aan en doe de knoflook, gember, citroengras en het limoenblad erbij. Naar smaak een flinke snuf zout en in Indonesië (en bij mij thuis) gaat er dan een klein beetje ve tsin bij. Bak kort en breek het ei in de wok, blijf goed roeren en zodra het ei een beetje gestold is, doe de kool erbij en de gegaarde kip. Blijf de pan goed doorroeren. Eventueel een scheutje water of bouillon erbij. Je kan een deksel nu even op de pan doen om het goed te laten garen. Na 2 minuten ongeveer haal je de deksel er af, vuur op vol vermogen en dan kan de rijst erbij. Eventueel nog een scheutje olie en laat maar lekker bakken. Als je een goede wok hebt zal de pan nooit aanbranden! En de krokante stukjes maken het een feest. Tot slot, scheutje ketjap (manis) erbij (niet te veel!) en nog even goed bakken.

Serveren maar!

Selamat makan!

*Ve Tsin. Voor velen een omstreden ingrediënt in de keuken. Niet iedereen is er fan van. Maar het is een goedgekeurde toevoeging en smaakversterker, zegt onder andere het voedingscentrum. Dat wil niet zeggen dat je het heel veel moet gebruiken. Ikzelf gebruik het in een páár aziatische gerechten en dan ook maar een heel klein beetje. Wil je het niet gebruiken? Geen probleem! Weglaten kan altijd.

Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie