Brown soda bread
- Klassiek
- Brown soda bread
Elke week levert Petra Possel (culinair recensent, journalist en presentator van o.a. Radio Mangiare) een heerlijk recept uit ons themaland aan. Want koken en eten hoort bij zomer. Deze week voor de liefhebber: brown soda bread uit Ierland.
Brown soda bread uit ‘Home made Winter’ van Yvette van Boven
Ingrediënten:
500 gram volkorenmeel
200 gram havermout en havervlokken
100 gram zemelen
3 flinke eetlepels bruine suiker
een snuf zout
1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
500 ml karnemelk, of minder/meer als nodig blijkt om een samenhangend deeg te maken
1 ei, losgeklopt
Verwarm de over voor op 180 graden.
Meng de droge ingrediënten met elkaar. Giet de karnemelk en het ei erbij en kneed het tot het net bij elkaar lijft. Nooit langer, dan wordt het rood taai.
Vet een cakevorm in en vul het met het deeg. Bestrijk de bovenkant met wat zemelen of havervlokken. Bak het zeker 45 minuten. Haal het brood uit de vorm en bak het in nog 10 minuten mooi bruin en knapperig. Laat het op een rooster afkoelen.
Weten wat voor verhaal en muziek Petra bij dit recept heeft? Beluister hier het item uit de uitzending op NPO Radio 4: