Podium
NTR

Dirigent Edo de Waart stopt

foto: Simon van Boxtel
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Edo de Waart stopt

Dirigent Edo de Waart gaat na een carrière van meer dan zestig jaar met pensioen, dat maakte hij vandaag bekend. Als dirigent speelde hij een grote rol in het Nederlandse en internationale muziekleven. Hij was verbonden aan het Nederlands Blazers Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en hij was chef-dirigent van diverse orkesten van Amerika tot Australië. Een bijzondere band had hij met het Radio Filharmonisch Orkest waar hij tussen 1989 tot 2004 chef was.

De Waart kondigde zijn afscheid van het podium aan in een week waarin hij juist bij het Radio Filharmonisch Orkest te gast is. Toen hij daar in 2004 stopte als chef-dirigent vertelde hij in zijn dankwoord dat hij bij het orkest de beste tijd van zijn leven had gehad. De concerten in het AVROTROS Vrijdagconcert en het Zondagochtendconcert die voor deze week op de planning stonden neemt dirigent Nuno Coelho van hem over.

Edo de Waart

Quote

Ik dacht, ik moet het nu gewoon niet meer doen

Edo de Waart

In gesprek met Hans Haffmans lichtte De Waart zijn plotselinge keuze toe. "Ik werd gisterochtend om half zes wakker om me klaar te maken voor de repetitie en ik dacht, wat doe ik eigenlijk? Ik stond wankel op mijn benen, en toen dacht ik, ik moet het nu gewoon niet meer doen. Ik had er geen vertrouwen meer in dat ik het echt op de beste manier zou kunnen."

Over het Radio Filharmonisch Orkest sprak hij vol waardering. "Het is niet meer hetzelfde als toen ik chef-dirigent was, maar als ik om me heen kijk zie ik toch nog veel mensen uit mijn tijd. Het voelt hier gewoon als thuis, hier hoefde ik me nooit te bewijzen."

Dirigent Edo de Waart en presentator Hans Haffmans

foto: Eduardus Lee

Edo de Waart en Hans Haffmans spraken elkaar door de jaren heen meerdere malen uitgebreid in interviews. De Waarts eerste reactie op zijn plotselinge pensioen was ook bij Haffmans. "Het is goed zo. Ik ben een gelukkig man. Nu kan ik met mijn hondje spelen."

Van hoboïst tot dirigent

De Waart begon zijn carrière in de muziek in 1963 als hoboïst bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Een jaar later nam hij deel aan de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie en won hij de Dimitri Mitropoulos Competition in New York. Dankzij zijn winst in New York werkte hij een jaar als assistent van Leonard Bernstein bij het New York Philharmonic Orchestra. Bij zijn terugkeer in Nederland ging hij aan de slag als assistent van Bernard Haitink bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vanaf 1967 leidde De Waart het Nederlands Blazers Ensemble en het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Aan het eind van de jaren 60 stond hij ook voor het eerst voor het Radio Filharmonisch Orkest waar hij in de jaren daarna een aantal keer werd teruggevraagd. Zijn carrière leidde hem in het midden van de jaren 70 naar een belangrijke positie in het buitenland, hij werd Music Director bij het San Francisco Symphony Orchestra. In die periode leerde hij bovendien componist John Adams kennen, van wie hij diverse werken zou dirigeren.

Gerelateerde podcast

Edo de Waart

Edo de Waart

Terug in Nederland begon De Waart in 1988 als artistiek directeur van het nieuwe Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Een jaar later werd hij chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij maakte indruk met een reeks concertante opera-uitvoeringen en werkte met het orkest aan een nieuwe klankkleur, gericht op zijn voorkeur voor Duits laatromantisch repertoire. Hij nam alle symfonieën van Mahler en Rachmaninov op en dirigeerde het orkest in talloze operaproducties bij De Nationale Opera.

Van Hilversum tot Sydney

Zijn carrière als dirigent bracht De Waart overal ter wereld. Hij bezette posities als chef-dirigent bij het Minnesota Orchestra, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het Sydney Symphony Orchestra het Milwaukee Symphony Orchestra, het Antwerp Symphony Orchestra (toen nog deFilharmonie), het Saint Paul Chamber Orchestra en het New Zealand Symphony Orchestra. Hij was ook Eerste gastdirigent bij de San Diego Symphony. Alsof dat nog niet genoeg was, stond De Waart ook op de bok bij diverse operahuizen en festivals.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Significante rol voor het muziekleven'

In een eerste reactie op het stoppen van De Waart reageert Karina Canellakis, de huidige chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, met bewondering voor zijn werk. "Hij heeft een significante rol gespeeld voor het Nederlandse en internationale muziekleven, niet alleen als iemand die het standaardrepertoire interpreteerde, maar ook als fervent pleitbezorger van nieuwe muziek. Zijn toewijding aan het versterken en verfijnen van het Radio Filharmonisch Orkest hebben langdurig resultaat opgeleverd."

Maurits Haenen, de directeur van Stichting Omroep Muziek vindt de invloed van De Waart op het orkest en het Muziekcentrum van de Omroep van onschatbare waarde. "We hebben altijd met enorm veel plezier en passie samengewerkt. We wensen hem een fijn pensioen met zijn familie."

Alles over Edo de Waart

Ster advertentie
Ster advertentie