Podium
NTR

Nieuw boek: "Beethovens Für Elise kreeg die naam pas na zijn dood"

foto: spotify
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw boek: "Beethovens Für Elise kreeg die naam pas na zijn dood"

Wie kent het niet, Für Elise van Ludwig van Beethoven. Het is de bijnaam van zijn Bagatelle nr. 25 in A mineur. Je zou zeggen dat hij het voor ene Elise schreef, maar het is nog steeds onduidelijk wie dat was. Er zijn wel allerlei theorieën en namen (zie hieronder). Drie vrouwen uit Beethovens tijd lijken het meeste kans te maken. Twee daarvan heten trouwens helemaal geen Elise. Op 2 februari kwam er een boek uit met daarin een hele andere visie.

In dat boek belicht de Britse muziekexpert Norman Lebrecht de muziek van de componist. En hij ontvouwt dus een theorie over Elise. Die heeft nooit bestaan, schrijft Lebrecht, tenminste niet toen Beethoven nog leefde. Weer een andere vrouw, Babette Bredl, speelt de hoofdrol in dit scenario.

Zij bezat volgens Lebrecht de originele partituur in 1865, jaren na de dood van de componist. Beethoven had daar wel opgeschreven dat hij de muziek aan iemand opdroeg. Maar toen Bredl de tekst voorlas aan Beethoven-kenner Ludwig Nohl zou ze de naam van haar kleindochter hebben gebruikt. Elise dus. Per ongeluk, of expres, dat is onduidelijk. Via Nohl ging het stuk de wereld in.

Volgens Lebrecht zou de bagatelle Für Therese moeten heten, naar Therese Malfatti, op wie Beethoven verliefd zou zijn geweest. Op de vraag wat Beethoven van deze ontdekking zou hebben gedacht, zegt Lebrecht: "Ik denk dat hij zou hebben gebruld van het lachen om academici die hun hele carrière wijden aan het ontdekken van een Elise die nooit heeft bestaan."

En dan zijn er nog mensen die beweren dat het stuk helemaal niet van Beethoven is. Het mysterie duurt voort.

Ster advertentie
Ster advertentie