Podium
NTR

Hoe kun je opera verduurzamen? Je hoort het in de podcastreeks Making an Opera

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoe kun je opera verduurzamen? Je hoort het in de podcastreeks Making an Opera

De Nationale Opera in Amsterdam wil verduurzamen. Daarbij kun je denken aan het recyclen van kostuums en duurzame special effects. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? In een nieuw seizoen van de podcastreeks Making an Opera spreken we operamakers. Van directie tot bibliotheekmedewerker en van productieleider tot duurzaamheidsmanager. Ze komen allemaal aan het woord over duurzame ambities.

Resultaten CO2 verbruik

Duurzaamheidscoördinator Julie Fuchs van De Nationale Opera presenteert de resultaten van het CO2 verbruik: The Shell Trial doet het fantastisch! Maar ze komen ook tot een schrikbarend inzicht. Beluister het in de vierde aflevering Vliegen is verschrikkelijk.

#4 - Akte 4: Vliegen is verschrikkelijk (S02) - Making an Opera

Hergebruik van decors en kostuums

De Nationale Opera wil de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Een van de manieren om dat te doen, is hergebruik van decors en kostuums. Maar dat stuit op praktische problemen. Hoe vind je bijvoorbeeld het juiste decorstuk in 10.000 vierkante meter opslag? En hoe houd je het artistieke niveau hoog, zonder iets nieuws te maken? Je hoort het in de derde aflevering met de titel De vega-bitterbal.

#3 - Akte 3: De vega-bitterbal (S02) - Making an Opera

Botsing met de artistieke vrijheid

Hoe verduurzaam je opera? Wordt het niet saai als er niets nieuws meer wordt gemaakt? De tweede aflevering gaat over het punt waarop groene ambities botsen met de artistieke vrijheid.

#2 - Akte 2: Een groene blauwdruk (S02) - Making an Opera

Ook op het podium komt duurzaamheid aan de orde. Met een speciale opera The Shell Trial vraagt de Nationale Opera aandacht voor het klimaatdebat. In de eerste aflevering van de podcast komen de makers van het theaterstuk De zaak Shell aan het woord. Dat stuk vormde de basis voor de opera.

Het stuk gaat over de juridische zaak die in 2021 werd aangespannen tegen oliegigant Shell. In The Shell Trial treden de verschillende stemmen uit het klimaatdebat naar voren. De opera laat zien dat de klimaatcrisis boven alles een verantwoordelijkheidscrisis is.

#1 - Akte 1: Vuile handen (S02) - Making an Opera

Een andere manier van werken

De opera The Shell Trial is eigenlijk een pilot om voortaan CO2-neutraler te kunnen werken. Directeur van de Nationale Opera, Sophie de Lint legt het uit. "Als we een opera creëren rondom de klimaatverandering, dan moeten we dat zelf ook anders doen en proberen een voorbeeld te zijn. En dat is gelukt, vanaf nu werken alle teams met de Green Deal."

Je zou kunnen beslissen om voor een betere wereld helemaal geen opera meer te maken. Maar daarmee is De Lint het niet eens. "We kunnen beslissen om niks meer te doen. Dat zal misschien heel gezond zijn voor de planeet. Maar cultuur is ontzettend belangrijk voor ons mensen. We hebben het nodig om te communiceren, te voelen, te inspireren en ons beter te voelen. Cultuur is nu eenmaal onderdeel van het mens zijn."

Juist nu kan opera volgens De Lint uitkomst bieden. "Er is veel polarisatie. We leven in een wereld waarin mensen niet meer weten hoe ze met elkaar kunnen communiceren. En opera is volgens mij een kunstvorm die de meeste nuance kan bieden."

The Shell Trial is een opera van Ellen Reid. Solisten, koor, academisten en orkestleden van het Concertgebouworkest staan onder leiding van muzikaal leider Manoj Kamps. De speeldata zijn van 16 t/m 21 maart.

Meer info

Ster advertentie
Ster advertentie