Podium
NTR

Verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de klassieke muziek

foto: Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de klassieke muziek

Sinds de eerste #metoo-onthullingen een aantal jaar terug komt steeds meer naar buiten over grensoverschrijdend gedrag. Ook in de klassieke muziekwereld. Pointer van KRO-NCRV is een onderzoek gestart. Daarvoor vraagt het onderzoeksprogramma aan musici om hun verhalen te delen. Eén van hen is trompettist Anneke Romeijn. Zij vertelde erover in Podium.

Podium: Gesprek met Anneke Romeijn

Eerder presenteerde vakbond FNV de resultaten van een breed afgenomen enquête in de culturele sector. De uitkomsten daarvan brengen onder andere bij de orkesten veel teweeg. Uit die hoek komen verschillende signalen over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Het programma Pointer van de KRO-NCRV is daarom een onderzoek gestart. Daarvoor vraagt het programma aan musici om hun ervaringen te delen.

Veilige plek

“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de culturele wereld een veilige plek wordt?” Dat is volgens trompettist Anneke Romeijn de grote vraag. Jarenlang speelde zij als remplaçant bij verschillende orkesten, tot voor haar de maat vol was over de gang van zaken en ze een carrière-switch maakte. “Grensoverschrijdend gedrag hoort er nu bij, maar dat is eigenlijk niet nodig,” zegt ze. “Het moet echt stoppen.”

Niet uitspreken

Romeijn geeft aan dat ze in haar functie als musicus te maken kreeg met ongewenst gedrag. “Als vrouwelijke trompettist zat ik vaak in een onderdanige rol. De freelance-muzikanten hebben dit eigenlijk allemaal. Je kunt je niet altijd uitspreken want je wilt werk hebben. En dat is niet hoe het moet zijn.”

Stoppen met musiceren

Ze gooide het roer om en stopte met trompet spelen. "Dat was een heftige beslissing en die heb ik niet van de ene op de andere dag genomen. Ik kon mijn werk niet meer goed doen. Daarom dacht ik: ik kan het niet veranderen, dus ga ik wat anders doen."

Reactie Vereniging Nederlandse Orkesten

Podium vroeg De Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO) om een reactie. "We kennen en herkennen de klachten van sommige musici, " zegt deze belangenorganisatie. "Veel wordt al besproken. Er is de laatste jaren veel energie gestoken in dit onderwerp. Desondanks blijken zich nog situaties voor te doen die vragen om indringender aandacht. De Nederlandse orkesten bekijken nu of zij een objectief en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek kunnen laten doen."

Ster advertentie
Ster advertentie