Oproep: bereid kunststudenten beter voor op werken in de cultuursector
- Klassiek
- Oproep: bereid kunststudenten beter voor op werken in de cultuursector
Met een open brief riepen belangenorganisatie Platform BK en diverse ondertekenaars vorige week het management van de Nederlandse kunstacademies op om studenten beter voor te bereiden op de weerbarstige economische realiteit van de cultuursector. Een oproep die zich ook laat vertalen naar de wereld van de conservatoria.
Naar eigen zeggen horen de briefschrijvers te vaak en al te lang van pas afgestudeerde kunstenaars dat zij nauwelijks een idee hebben van hun professionele toekomst en hoe zij die kunnen vormgeven.
Platform BK zet zich in voor beeldende kunst, maar hun oproep laat zich ook vertalen naar de wereld van de klassieke muziek. Ook voor conservatoria geldt immers dat zij musici opleiden die na hun afstuderen terecht komen in een wereld waar het om meer draait dan alleen goed kunnen musiceren. Professionele musici krijgen ook te maken met zaken als de Fair Practice Code, fondsaanvragen, loononderhandelingen, belastingaangiftes, een hybride werkpraktijk met bijbanen om rond te komen en ga zo maar door.
Op al dat soort zaken moeten studenten beter worden voorbereid, volgens Platform BK. En opleidingen moeten daarnaast een eerlijk beeld schetsen van de wereld na het afstuderen, met daarin aandacht voor onder meer het fondsenlandschap, de huizenmarkt en inkomstenbronnen van alumni.
Keuzevak
De klassieke muziekafdeling van ArtEZ in Zwolle gebruikt sinds 2019 al een nieuwe manier om studenten klaar te stomen. Derdejaars krijgen een mentor uit de praktijk. En bij het afstuderen kunnen studenten kiezen voor het keuzevak Professional Skills Plus. Daarin voltooien ze een eigen project waarbij ze te maken krijgen met allerlei randzaken, zoals subsidieaanvragen. Zo komen ze beter beslagen ten ijs als ze de opleiding verlaten, is de gedachte. Volgens Aljosja Buijs, hoofd Klassiek van ArtEZ, doet 60% van de studenten eraan mee. Of het hen helpt is nog onduidelijk. Voor een oordeel is het nog te vroeg.
Luister hieronder het gesprek van Hans Haffmans en Aljosja Buijs terug.