Podium
NTR

Effecten live muziek al bij baby’s merkbaar

foto: Giu Vicent / Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Effecten live muziek al bij baby’s merkbaar

De hartslagen van baby's lopen vaker gelijk bij het samen kijken naar een live uitvoering dan het samen kijken naar een video-opname. Dat concluderen wetenschappers uit Canada op basis van een experiment met een kinderopera.

Kinderopera

De wetenschappers verdeelden de baby's (van 6 t/m 14 maanden oud) over drie groepen. De kinderen zaten op de schoot van hun ouder.

Eén groep zag in de concertzaal de live uitvoering van de korte kinderopera. De andere groep keek in de concertzaal gezamenlijk naar een opname van dezelfde opera. De derde groep kreeg de opname toegestuurd en zij keken thuis zelf op een schermpje.

Aandachtsspanne

De onderzoekers hielden bij hoeveel minuten aandacht elke baby voor de opera had. Op basis van videobeelden beoordeelden ze hoe vaak ze naar de uitvoering zelf keken.

Baby’s bij de live uitvoering hielden net wat vaker hun aandacht erbij, en vooral ook voor langere periodes. Oftewel, baby’s die samen keken naar de video-opname van de opera werden vaker afgeleid.

Het was duidelijk dat baby's die individueel thuis naar de opera keken significant minder aandacht konden opbrengen voor het beeld.

Hartslagsynchroniteit

De wetenschappers registreerden daarnaast de hartslagen van de baby's en vergeleken die allemaal met elkaar. Het blijkt dat de hartslagen dichter bij elkaar in de buurt zaten binnen de groep die de uitvoering live mocht kijken.

Hartslag wordt gezien als het fysiologisch verschijnsel dat iets zegt over hoe je geprikkeld wordt. Een lagere hartslag impliceert een toestand van rust, terwijl een hogere hartslag een mate van opwinding aangeeft.

Bij de video-opname bleek de ervaring minder overeenkomstig te zijn, ook al keken de baby's samen in één concertzaal naar het beeld.

Perfect proefkonijn

Live muziek doet iets met je, dat kan iedereen wel voelen. Dat je lichaam anders reageert op live muziek is een bekend resultaat in de psychologie. Alleen, de meeste onderzoeken over publiek zijn gericht op volwassenen.

Interessant is dat het nu ook bij baby’s is gemeten. Hun reactie is een meer ‘natuurlijke’ reactie dan die van volwassenen. Volgens de wetenschappers zijn baby’s perfecte proefkonijnen, want ze hebben geen last van sociale normen bij concerten, zoals stil moeten luisteren.

Naar het onderzoek

Ster advertentie
Ster advertentie