Hoe blijft concertbezoek voor iedereen mogelijk met de hoge prijzen?
- Klassiek
- Hoe blijft concertbezoek voor iedereen mogelijk met de hoge prijzen?
Nederlandse concertzalen kampen met flink gestegen energiekosten en zullen dat moeten doorberekenen. Hoe kan live klassieke muziek toegankelijk blijven? Een Duits Bachfestival introduceert een 'solidair prijsmodel', The Ticket Bank in London verspreidt kaartjes via hulporganisaties.
Stijgende kaartprijzen in Nederland
De kaarten voor concerten in Nederland dreigen echter minder toegankelijk te worden. Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw, vertelde een week eerder in Podium over de geldzorgen door de stijgende energiekosten: "Een vervijfvoudiging van de energierekening naar één miljoen euro per jaar. Daarbovenop stijgen de lonen met vijf procent." Ook TivoliVredenburg maakt zich grote zorgen, zo blijkt uit navraag. De verwachte noodsteun van de overheid is niet voldoende om hun stijgende kosten te compenseren.
Het gevolg is dat de kaartprijzen van TivoliVredenburg volgend jaar moeten meebewegen. Als oplossing stappen ze in Utrecht weer terug naar het verkoop met verschillende stoeltypes. Betere stoelen worden aanzienlijk duurder, maar andere stoelen zijn dan juist goedkoper om het toegankelijk te houden. Het systeem met verschillende stoeltypes was tijdens corona afgeschaft vanwege de onzekerheid in toegestane bezoekersaantallen.
Toegang tot de Bachgrootheden
Bij de Thüringer Bachwochen blijft er wel één startprijs voor iedereen, maar de concertgangers kunnen zélf de prijs aanpassen. Er is een optie om extra te betalen en daarmee het kaartje voor een ander te sponsoren. Of ze kunnen juist aangeven minder te betalen. Zo hoopt het festival nieuwe doelgroepen en twijfelende bezoekers over de streep te trekken.
“Geld kan nooit een concertbezoek in de weg staan”, zegt festivaldirecteur Christoph Desser. “Met ons ‘Pay what you can’-model gaat het niet om cultuur uitverkopen, maar om onze concerten voor iedereen toegankelijk te maken.”
De Thüringer Bachwochen lopen van 30 maart t/m 23 april en trekken de nodige Bachgrootheden aan, zoals Ton Koopman, Philippe Herreweghe en The King’s Singers.
Kaartjes doneren in London
In Londen is een nieuw initiatief opgestart met eenzelfde doel: The Ticket Bank. Niet-verkochte kaartjes worden gedoneerd aan goede doelenorganisaties en buurthuizen, zodat die het kunnen uitdelen aan mensen met wie ze werken. Vanaf januari gaat de actie van start bij onder andere de Barbican en The National Theatre.
Initiatiefnemer Chris Sonnex vertelt over de missie aan de BBC: "Het is een echte daad van verandering. Veel mensen die anders niet de kans hebben, krijgen zo de mogelijkheid om andere werelden te zien, even te ontsnappen en, het meest belangrijke, om te dromen."
Dit project is een uitbreiding van de organisatie Tickets for Good die in 2019 werd opgericht. Kaartkopers in Groot-Brittannië konden bij de aangesloten theater- en concertzalen de optie aanvinken een extra bedrag te betalen. Daarmee doneerden ze kaartjes aan medewerkers van de NHS, de Britse gezondheidsdienst. Tot nu toe is meer dan vijf miljoen Britse pond aan kaartjes gedoneerd.