Podium
NTR

Van prehistorische fluit naar splinternieuwe printerviool

foto: Joel Wyncott (Unsplash)
  1. Klassiekchevron right
  2. Van prehistorische fluit naar splinternieuwe printerviool

Het is de muzikale ontwikkeling in een notendop. In Israël zijn oude botfluitjes ontdekt uit de prehistorie. Tegelijkertijd heeft een Canadese violist studentenviolen laten ontwikkelen die uitsluitend met een 3D-printer kunnen worden gebouwd.

De 12.000 jaar oude fluiten zijn ongelooflijk zeldzaam. Er is namelijk niet veel bekend is over het musiceren uit deze tijd: het Neolithicum. Vooral de grootte van het instrument valt op. Ze hebben een lente van 63 millimeter en een diameter van 4 millimeter. Om erop te spelen moet je een behendige musicus zijn.

Hoog geluid

Doordat het instrument klein is, produceert het een hoog geluid. Wetenschappers van Nature denken dat prehistorische roofvogels ermee geïmiteerd werden. Qua materiaal is er ook een link met vogels. De instrumenten werden gemaakt van vleugelbotten.

(tekst gaat verder onder video)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunststof

Bij de violen gaat het om moderne materialen. Ze werden gemaakt van een combinatie van kunststofpolymeer en gladder ABS-kunststof en zijn in twee afzonderlijke delen gedrukt. Wie een heel ‘plastic geluid’ verwacht, krijgt geen gelijk. Door de gebruikte materialen produceren de instrumenten een donkerdere en zachtere toon dan een traditionele viool. “Ons belangrijkste doel was om te kijken welke geluid ontstaat door nieuwe materialen te gebruiken,” zegt één van de initiatiefnemers violist Mary-Elizabeth Brown tegenover Classical Music News.

Vioolonderwijs

Het zijn goedkope violen. Op dit moment kosten ze ongeveer 37 dollar. Daardoor wordt vioolonderwijs toegankelijker voor een bredere groep leerlingen. "De volgende stap is het onderzoeken van ontwerpaanpassingen om te proberen de productiekosten te verlagen,” zegt Brown." Het doel is om dergelijke instrumenten op grotere schaal beschikbaar te maken voor vioolonderwijs.”

Wil je weten hoe het klinkt? Op Youtube speelt Mary-Elizabeth Brown op het instrument muziek van Bach.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie