Dit zijn de 10 meest gelezen muzieknieuwtjes van 2024
- Klassiek
- Dit zijn de 10 meest gelezen muzieknieuwtjes van 2024
We blikken terug op 2024. Wat was het meest opvallende nieuws volgens de lezers van NPO Klassiek? Dit is het lijstje met de tien meest gelezen nieuwsartikelen van Podium!
10: Train je geheugen door te musiceren
Dat muziek allerlei positieve effecten heeft, verbaast ons niet. Toch fijn dat wetenschappelijk onderzoek dit ook kan bewijzen!
In januari verscheen een onderzoek van Anne Corbet. Daaruit blijkt dat oudere mensen die musiceren of hebben gemusiceerd een beter geheugen bezitten. Als iemand vroeger een instrument bespeelde, is de kans groter dat hij of zij als oudere hoger scoort op een geheugentest. Het effect is nog sterker als een oudere nog steeds een instrument bespeelt.
foto: Tiktok
9: Nederlandse zangers gezocht voor optreden in Carnegie Hall
Dirigent Steven van Kempen zocht 250 zangers voor een uitvoering van One World van Karl Jenkins. Met een bijzondere twist: het slotconcert is in New York, in de befaamde Carnegie Hall!
Podium vroeg Van Kempen om een update. Hoewel de oproep in augustus goed is opgemerkt door onze lezers, komt hij nog tien zangers tekort. "Dat valt te overzien", zegt de Nederlandse dirigent. "Het project loopt goed."
De uitvoeringen in Nederland en België zijn redelijk snel, en daarna dus de oceaan over. Van Kempen is vol vertrouwen: "Podiumangst ken ik niet. Het vliegen, dat wordt voor mij wel een probleem. Ik moet over een drempel van vliegangst heen, maar dat gaat lukken."
foto: NPO Klassiek
8: Sopraan Jodie Devos (35) overleden
De Belgische zangeres was in de bloei van haar carrière. Totdat ze op 16 juni 2024 overleed aan de gevolgen van borstkanker.
De operawereld was in shock. Dirigent Dirk Brossé zei tegen de Vlaamse omroep: "Ze was een gigantisch talent, een fantastische zangeres met een glasheldere stem, een schitterende actrice ook, en bovendien een heel charmante dame om mee samen te werken."
Judith van Wanroij vertelde in Podium over haar samenwerkingen met Jodie Devos: "Ze was een spraakwaterval, heel open. Ze had een prachtige techniek. Kenmerkend voor Jodie: in die stem kun je haar ziel horen. Je kunt horen wat voor mens zij was. Lief en sprankelend: een engeltje."
foto: Marco Borggreve
7: Grootste Rotterdamse muziekschool stopt
Het nieuws dat de individuele muzieklessen van de SKVR plotseling zou stoppen, wekte afkeer en woede onder onze lezers. De muziekschool kwam jaarlijks 1,1 miljoen euro tekort. Op 12 december 2024 werd bekend dat de SKVR alle 32 muziekdocenten ontslaat per 1 mei 2025 en zzp'ers hun opdracht ontneemt. Daardoor zouden 1.400 leerlingen geen les meer krijgen.
Ook de Rotterdamse politiek was onaangenaam verrast. De gemeenteraad eiste steun voor een doorstart, waarbij de docenten een eigen organisatie opstarten.
Een update: het lijkt er aan het eind van 2024 in ieder geval op dat de muziekschool door kan gaan, maar dan in een andere vorm. Financiële steun komt daar alleen niet voor, waardoor er nog steeds grote zorgen leven binnen de groep docenten.
foto: Pixabay
6: Klassieke muziek bij opening Notre-Dame
Het is ruim vijf jaar geleden (in 2019) dat de kathedraal in Parijs in brand vloog. De restauratie is voltooid en de Notre-Dame is inmiddels weer helemaal in gebruik.
De opening op 7 december wekte veel interesse onder de luisteraars van NPO Klassiek. De gerestaureerde orgel 'ontwaakte', Gustavo Dudamel leidde het Orchestre Philharmonique de Radio France bij het openingsconcert en de eerste mis was live op televisie te volgen.
Een mooi lichtpunt voor de klassieke muziekliefhebber in 2024!
foto: AVROTROS
5: Moeten avondconcerten eerder beginnen?
Die vraag stelde Het Concertgebouw in januari aan zijn publiek via een enquête. Normaal gesproken starten de concerten om 20:15, maar de vraag was of 19:30 als aanvangstijdstip voor concerten in de Kleine Zaal zou werken.
Dit onderwerp leefde ook bij de luisteraars van Podium. Zij gaven aan dat ze op die manier beter terug naar huis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Ook werd geopperd dat je bij een vroegere aanvang nog van een drankje kan genieten na het concert.
We vroegen Het Concertgebouw of de enquête een vervolg heeft gekregen. Ze kregen veel reacties binnen en startte dit seizoen daarom met een pilot. Twintig concerten in de Kleine Zaal starten als proef om 19:30. Er lijkt dus verandering aan te komen.
foto: theater.nl
4: Dirigent Edo de Waart stopt
Dirigent Edo de Waart is na een carrière van meer dan zestig jaar met pensioen. Het nieuws maakte hij op 10 april bekend.
Edo de Waart was 15 jaar lang chef-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was ook al chef-dirigent bij de orkesten van Hong Kong, Sydney, Minnesota en nog veel meer plekken over de hele wereld.
In Podium lichtte De Waart zijn plotselinge keuze toe: "Ik werd gisterochtend om half zes wakker om me klaar te maken voor de repetitie en ik dacht: wat doe ik eigenlijk? Ik stond wankel op mijn benen, en toen dacht ik... Ik moet het nu gewoon niet meer doen."
foto: Juri Hiensch
3: Pittige recensies voor Fidelio bij DNO
Het Concertgebouworkest verdoet hun tijd in de bak van De Nationale Opera & Ballet, vonden meerdere recensenten na het zien van de première van Beethovens Fidelio bij De Nationale Opera op 5 juni. De regie van Oekraïner Andriy Zholdak laat namelijk zoveel onbegrijpelijks zien, dat de aandacht wordt afgeleid van de muziek.
Trouw gaf maar 1 ster en noemt de regie "onbegrijpelijk". Het Parool: “Een pijnlijke contradictie: - er gebeurt ontzettend veel op het toneel, maar het zegt uiteindelijk niets.” De Volkskrant vraagt zich af of we niet voor de gek worden gehouden. NRC: "Je vergeet dat je bij Fidelio zit."
Presentator en operawatcher Hein van Eekert deed in Podium zijn best om de regie uit te leggen. Hij voegde een uitgebreide toelichting toe aan het artikel, die DNO deelde met het publiek. Dat was nodig voor het begrijpen van deze productie, omdat de regisseur het oorspronkelijke verhaal helemaal had losgelaten. Het is als bezoeker toch fijner als je het verhaal in elk geval op eigen kracht kunt volgen.
foto: DNO/Monika Rittershaus
2: Sopraan Angela Gheorghiu grijpt in tijdens opera-uitvoering
De dirigent vroeg aan de tenor om een aria nóg eens te zingen, een bis heet dat. Maar toen kwam opeens een zangeres de bühne op. Ze probeerde de dirigent tegen te houden de herhaling in te zetten... Dat gebeurde op 8 september 2024 bij een uitvoering in Seoul van de opera Tosca van Giacomo Puccini.
Die zangeres was Angela Gheorghiu, een wereldberoemde sopraan. Zij is sterk tegen het herhalen van opera-aria’s. Dat onderbreekt de verhaallijn van de opera, vindt ze.
De toeschouwers in de zaal zagen dat anders. Ze beantwoordden haar actie met boe-geroep. Volgens haar management was in Seoul afgesproken dat er geen herhalingen zouden komen. Maar Gheorghiu heeft daarna toch excuses aangeboden voor haar poging in te grijpen.
foto: Intermusica/Simon Fowler
1: Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen (53) overleden
Aan het eind van het jaar kwam het droevige bericht binnen dat Nederlandse zangeres Elsbeth Gerritsen is overleden. Zij leed aan borstkanker.
Tot kort voor haar overlijden bleef Gerritsen actief. Ze zette een project op om opera Così fan tutte van Mozart te zingen, haar laatste wens. De crowdfundingsactie was een succes en haar droom kwam uit: het zingen van de rol van Dorabella. De première was op 9 november 2024 in De Duif in Amsterdam.
Het is duidelijk dat de klassiekemuziekwereld bijzonder meeleefde met Elsbeth Gerritsen. Dit was al meteen het meest gelezen nieuws van 2024.
foto: Kasimir Szekeres - NKK
Gerelateerd
Podium
Rachmaninovs leerling, Ruth Slenczynska, 100 jaar oud: 'Je vingers lijken op overgare spaghetti'
Gouden Opnamen
Ruth Slenczynska - 100-jarige pianist die privéles van Rachmaninov kreeg
Podium
Nieuwe primarius voor het Aeolus Quartet: 'Een nieuw hoofdstuk'
Podium