Podium
NTR

Wordt je muziek gebruikt door kunstmatige intelligentie?

foto: Wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Wordt je muziek gebruikt door kunstmatige intelligentie?

Een computer een stuk laten componeren in de stijl van Mozart. De stem van Maria Callas klonen, op basis van oude opnamen, en haar dan een Sinterklaasliedje laten zingen… Het kan allemaal met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. De ontwikkelingen gaan snel. En dat levert ook discussie op.

Een voorbeeld: software die muziek kan componeren, wordt getraind met bestaande stukken. Welke dat zijn vertellen AI-bedrijven niet. En dat moet anders, vinden critici. Je moet kunnen nagaan of je muziek is gebruikt, en betaald krijgen als dat zo is. In de Verenigde Staten ligt daarvoor nu een wetsvoorstel, dat de steun krijgt de grote muziekuitgevers Sony, Universal en Warner.

En in ons land dan?

Ook in Nederland staat het gebruik van AI in de muzieksector op de agenda. Maandag 2 december was er een conferentie over dit onderwerp in Amsterdam. In hoeverre is er in ons land bescherming tegen AI? Volgens Dirk Visser, hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht en advocaat intellectueel eigendom, is er wel wetgeving: de Europese AI Act. Maar die is nog weinig concreet. De AI- software die nu gebruikt wordt is vermoedelijk getraind met alles wat online te vinden is, dus voorkomen dat je werk wordt gebruikt heeft maar beperkt nut. Vermoedelijk zullen grote muziekbedrijven als Sony en Warner wel claims neer gaan leggen. Maar het is zeer de vraag of de individuele musicus of componist daar iets van terug zal zien.

Bij een herkenbare melodie die wordt hergebruikt is het misbruik duidelijker. Maar in dat soort gevallen voorziet de bestaande wetgeving rond auteursrecht. Muziek hoorbaar hergebruiken zonder toestemming was al verboden. Het maakt niet uit of daar een computer of een mens aan te pas komt.

Ster advertentie
Ster advertentie