Nieuwe website over HaFaBra: 'uit de hand gelopen hobbyproject'
- Klassiek
- Nieuwe website over HaFaBra: 'uit de hand gelopen hobbyproject'
Nederland heeft een rijke traditie van harmonieën, fanfares en brassbands, samen vaak aangeduid als HaFaBra. Een zo compleet mogelijk overzicht van gezelschappen is nu te vinden op de website HaFaBraData. Daar vind je informatie over de locaties, verschillende divisies, juryrapporten en meer.
foto: HaFaBraData.nl
Kaart met Nederlandse HaFaBra-verenigingen.
Oproep
Het doel van de website is een compleet beeld te schetsen van de Nederlandse HaFaBra-wereld. Initiatiefnemer Arnout Franken noemt het zelf "een uit de hand gelopen hobbyproject". Hij roept mensen op oude verslagen en juryrapporten op te sturen, om zo het gegevensbestand compleet te krijgen.
Wat is HaFaBra?
De brassband bestaat uit koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie. Kenmerkend zijn de verschillende soorten kornetten, die lijken op trompetten maar afgeleid zijn van de hoorn.
Bij een fanfare wordt de groep aangevuld met saxofoons en veel bugels. De bugel heeft een zachte, warme klank en is ontworpen door Adolphe Sax, die ook de saxofoon bedacht.
In een harmonie spelen ook houtblazers mee, zoals klarinet en dwarsfluit. Het zijn grote orkesten, met soms zelfs contrabassen. Het verschil met een symfonieorkest is dat er geen violen, altviolen en cello's meedoen.
Muzikale strijd
HaFaBra-verenigingen zijn onderdeel van de Nederlandse muziekcultuur, één van gezelligheid en gemeenschapszin. De orkesten nemen deel aan competities door het land. Er zijn zes divisies waar de verenigingen met elkaar de muzikale strijd aangaan, van amateurs tot semi-profs. Ook veel kinderen zijn lid van deze muziekverenigingen. Daar krijgen ze les en spelen ze samen in een orkest.
Onderdeel van de HaFaBra-cultuur zijn vele premières. Bij concoursen staat vaak een gloednieuwe compositie op het programma van een Nederlandse HaFaBra-componist.
foto: ANP