Amerikaans conservatorium koopt muziekbedrijven op, hoe zit dat?
- Klassiek
- Amerikaans conservatorium koopt muziekbedrijven op, hoe zit dat?
Het San Francisco Conservatory of Music breidt uit, een half jaar na de aankoop van het Nederlandse label Pentatone. Ditmaal nemen ze impresariaat Askonas Holt over. Een curieus project van een lokaal conservatorium: hoe zit dat eigenlijk?
In Amerika denken ze groot, groter, grootst. Zo ook het San Francisco Conservatory of Music (SFCM). Ze zijn een compleet nieuw pad ingeslagen door muziekbedrijven (zoals artiestenmanagementbedrijven en muziekuitgeverijen) op te kopen. Ook in Nederland, want sinds mei zijn ze eigenaar van het in Baarn gevestigde muzieklabel Pentatone.
En dit weekend maakten ze bekend het grote Britse artiestenmanagementbedrijf Askonas Holt over te nemen, met beroemdheden als sopraan Joyce DiDonato en dirigent Sir Simon Rattle. Voor zover bekend is er geen ander conservatorium dat op deze manier 'zaken doet'. Wat is het doel en gaan Nederlandse conservatoria straks ook deze kant op?
Voet aan de grond in Nederland via Pentatone
Sean Hickey is managing director van muzieklabel Pentatone, in 2001 opgericht en in 2019 uitgeroepen tot label of the year door het toonaangevende Gramaphone Magazine. Pentatone brengt cd's en opnames uit. Hickey was heel blij toen het San Francisco conservatorium aanklopte. "Het is zo goed als onmogelijk om als platenlabel zelfstandig winst te maken. Met het conservatorium kunnen we voorzieningen delen, zoals hun IT-afdeling en hun studio's. Dat scheelt enorm in de kosten."
Volgens Hickey is de invloed uit San Francisco beperkt. "We blijven autonoom functioneren, ze leggen ons echt geen ideeën op. Zo nu en dan spreken we af om te peilen hoe het ervoor staat en we delen de zorgen en mogelijkheden die we samen zien."
De weg plaveien voor studenten
Waarom zou een conservatorium, een non-profit organisatie, dit soort ondernemingen willen overnemen? "Conservatoria leiden hun studenten op totdat ze ontzettend goed kunnen spelen, maar daarna zijn er geen mogelijkheden om deel te nemen aan het brede culturele landschap. In San Francisco bouwen ze een heel instituut dat de studenten kan begeleiden bij de eerste stappen", licht Hickey toe.
Oftewel, het conservatorium wil een bredere dienst bewijzen aan z'n studenten. De bedrijven vallen onder hun hoede, waardoor samenwerkingen plaatsvinden. Zo is afgesproken dat artiesten die vallen onder het impresariaat van het nieuw aangekochte Askonas Holt gastlessen komen geven. Wat betreft Pentatone blijft Hickey benadrukken: "Ik zie Pentatone niet als een outlet voor hun studenten of artiesten, het management ook niet."
Het grote geld van Silicon Valley
Maar met deze plannen is veel geld gemoeid. De San Francisco Conservatory of Music bevindt zich echter middenin Silicon Valley. Die regio staat bekend om big tech en in het bestuur van het conservatorium zitten invloedrijke personen uit die wereld. "Ze denken groots, typisch voor San Francisco", ziet Sean Hickey. De aankopen worden met privaat geld (donaties) ondersteund, valt te lezen in het persbericht.
In Nederland is er bij de conservatoria tegenwoordig ook veel aandacht voor ontwikkeling breder dan het musiceren. Maar dit soort plannen zijn niet aan de orde. Ook wereldwijd gezien betreed SFCM gloednieuwe wegen. Zo ontstaat er een verrassende speler op de muziekmarkt, wiens netwerk dus zelfs al reikt tot in Nederland.
Gerelateerd
Podium
Nederlands label Pentatone wordt deel van conservatorium San Francisco
Podium
Harp van 5000 euro nu voor prikkie na faillissement: mag dat wel?
Podium
62 één-handige pianostukken nu officieel examenrepertoire
Podium