Frans Banninck Cocqpenning voor Eleonore Pameijer
- Klassiek
- Frans Banninck Cocqpenning voor Eleonore Pameijer
Burgemeester Femke Halsema heeft zaterdag 30 november de Frans Banninck Cocqpenning van de stad Amsterdam uitgereikt aan fluitist Eleonore Pameijer. Zij krijgt de onderscheiding voor haar grote inzet voor muziek van Joodse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord. Plaats van handeling was het Forbidden Music Regained Festival in het Conservatorium van Amsterdam.
Eleonore Pameijer zet zich al meer dan 40 jaar in voor vervolgde componisten. Zij was in 1996 één van de oprichters van de Leo Smit Stichting. Dankzij die stichting kregen meer dan 40 Joodse componisten weer een stem. Hun muziek werd uit de vergetelheid gehaald en weer uitgevoerd. Eleonore Pameijer deed onderzoek naar deze componisten, door in persoonlijke archieven te duiken. Ze bracht de muziek en de Joodse componisten weer onder de aandacht van het publiek.
Leo Smit Stichting
Inmiddels is de Leo Smit Stichting uitgegroeid tot een kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten van componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. Eleonore Pameijer is nog steeds als artistiek directeur betrokken bij de Leo Smit Stichting.
Marius Flothuis
Hier is Eleonore Pameijer te horen in een deel uit Sonata da Camera van Marius Flothuis. Flothuis was zelf niet Joods. Hij was sinds 1937 assistent artistiek leider van het Concertgebouw in Amsterdam. Hij werd geen lid van de Kultuurkamer - wat verplicht was voor iedereen die in de culture sector werkzaam was. Dat kostte hem zijn baan bij het Concertgebouworkest. Hij werd actief in het verzet en verborg Joodse onderduikers. In 1943 werd hij gearresteerd en gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen. Flothuis overleefde de oorlog en werd in de jaren '50 artistiek leider van het Concertgebouworkest.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Frans Banninck Cocqpenning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich meer dan 12 jaar op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Amsterdam. Eerder ontvingen onder meer pianopedagoog Jan Wijn en oud-directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest Jan Raes de onderscheiding.