Protesten tegen btw-verhoging gaan door, overleg in Kamer uitgesteld
- Klassiek
- Protesten tegen btw-verhoging gaan door, overleg in Kamer uitgesteld
De creatieve sector blijft van zich laten horen om de btw-verhoging op cultuur tegen te gaan: in de ochtend van maandag 4 november protesteerden schrijvers en hoofdredacteuren bij de Tweede Kamer. Daar zou die dag de verhoging op de agenda staan, maar vanwege het aftreden van de verantwoordelijke staatssecretaris Folkert Idsinga is dit tot nader order uitgesteld.
De actie volgde op het nieuws dat de oppositie in de Tweede Kamer geen alternatief heeft kunnen vinden voor de btw-verhoging. D66-Kamerlid Hans Vijlbrief zei zonder succes ruim tien andere voorstellen te hebben gedaan en verweet de coalitiepartijen een gebrek aan lef.
Op dinsdag 5 november biedt cultuurplatform We Are Public een petitie met ruim 100.000 handtekeningen aan tegen deze bezuinigingen op kunst. Bas Morsch, mede-oprichter van We Are Public, zegt hierover: "Deze petitie is een breed gedragen statement tegen de manier waarop de cultuur steeds verder wordt gemarginaliseerd."
Schadelijk
Ook loopt er nog steeds een campagne van verschillende betrokken organisaties waaronder Kunsten '92. Zij wijzen erop dat 'het verhogen van de belasting op cultuur, sport, boeken, media, logies en evenementen een heilloze weg is. Nederlanders willen het niet, de oppositiepartijen willen het niet en de Eerste Kamer wil het niet. De gevolgen van de btw-verhoging zijn schadelijk voor Nederland en onomkeerbaar.'
De website www.geenhogerebtw.nl staan tips hoe je van je kan laten horen als individu. Bijvoorbeeld door het delen van de boodschap op sociale media of het tekenen van een petitie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.