Hoe groen zijn festivals? 'Musici, kom met de trein'
- Klassiek
- Hoe groen zijn festivals? 'Musici, kom met de trein'
Het is zover! De zomer is begonnen en zo ook de zomerspecial van Klassiek Inside: Summertime. Makers Jacobus den Herder en Niels Heithuis verwelkomen in deze zomerafleveringen verschillende gasten die iets te maken hebben met een aankomend muziekfestival. Zodat je helemaal op de hoogte bent. Wanneer je naar een festival toegaat, is het ook wel fijn te weten hoe groen dat festival eigenlijk is. Die vraag werd dan ook niet overgeslagen.
In de eerste aflevering van Klassiek Inside: Summertime is altviolist Hessel Moeselaar te gast. Hij is één van de 3VIOLAS en zal spelen bij Festival Klaterklanken.
Meer informatie over Klaterklanken
Bewustzijn door middel van muziek
Moeselaar vertelt in de podcast dat de 3VIOLAS erg bezig zijn met de natuur en het klimaat. Zij hopen bewustzijn te creëren door middel van hun muziek. "Je kan wel een snelweg blokkeren, maar dan krijg je heel veel mensen tegen je", vertelt Moeselaar. "Wij vinden het leuk om op een mooie manier toch mensen bewust te krijgen, want het is altijd zo jammer als je twee kampen krijgt over iets dat eigenlijk voor iedereen hetzelfde is. Voor iedereen is het belangrijk en voor iedereen heeft het gevolgen."
'Muziek en natuur worden één'
Daarnaast zorgt een festival als Klaterklanken ervoor dat mensen naar mooie plekken in Nederland komen, vertelt Moeselaar, en dat vindt hij erg belangrijk. Hoe CO2-neutraal het festival is, durft hij niet te zeggen. Wel zijn ze foodtrucks allemaal vega of vegan. "Ook vind ik het al heel mooi dat wordt gezegd: ga naar deze plekken in de natuur en luister naar de muziek. Muziek en natuur worden dan één."
Luister hier de eerste aflevering van Klassiek Inside: Summertime - Klassiek Inside
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Kom met de trein'
Wie wel wat over de organisatorische kant van een festival en hoe groen dit is, kan vertellen, is directeur en programmeur van Wonderfeel, Tamar Brüggeman. "We vragen de musici voor wie dat mogelijk is - bijvoorbeeld Groot Brittannië of Spanje - om met de trein te komen. Dan vergoeden we ook het treinkaartje." Daar zijn alle musici volgens Brüggeman heel erg blij mee "en ze willen dat ook heel graag."
'Wij planten bomen'
Helaas is de trein niet voor alle musici mogelijk, omdat er ook mensen van heel ver moeten komen. "Daarvoor werken we wel samen met een ander initiatief dat ik 1,5 jaar geleden ben begonnen. Dat heet het European Festivals Forest en daar heb ik onlangs de eerste bomen mee geplant op IJsland. Samen met andere festivals in Nederland en Europa planten we bomen om onze CO2-uitstoot die we onvermijdelijk toch zullen hebben, te compenseren."
Extra kosten?
Voor een deel zorgen dit soort maatregelen er wel voor dat een festival duurder wordt, vertelt Brüggeman. "Bijvoorbeeld door bepaalde generatoren waarop ons festival draait, zoals biodiesel. Dat is duurder dan vervuilende goedkope diesel." Maar sommige maatregelen zijn ook weer goedkoper, vertelt Brüggeman. "Zo serveren we nu al twee jaar geen vlees meer: niet aan de crew en niet aan de musici en ook niet aan het publiek. Voor ons is het goedkoper om vleesloos eten aan te bieden en het is ook beter voor het milieu." Dat geldt ook voor de decors die gerecycled worden.
Benieuwd naar het hele gesprek met Tamar Brüggeman? Luister dan op op 20 juli naar de tweede aflevering van Klassiek Inside.
Meer informatie over Wonderfeel
Ook bij de organisatie van het Stiftfestival in Twente wordt er aan duurzaamheid gedacht, vertelt violist en artistiek leider van het festival Daniel Rowland. Ook hier wordt musici gevraagd het vliegtuig te vermijden en is het eten voor de musici al een paar jaar 100 procent vegetarisch. "Ik vind dat het taak is aan ons als uitvoerende musici om hier ook een rol in te spelen", vertelt Rowland.
Benieuwd naar meer? Aflevering 5 over het Stift-festival met Daniel Rowland komt 17 augustus online.
Meer informatie over het Stiftfestival
In de overige afleveringen hoor je:
- Zangeres Barbara Kozelj over het Delft Chambermusic Festival - 27 juli online
- Pianist Nikola Meeuwsen over het Grachtenfestival - 10 augustus online
- Artistiek leider en cellist Jeroen den Herder over het Internationaal Cellofestival - 20 augustus online
Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.
Luister hier Klassiek Inside

Klassiek Inside
Gerelateerd
Podcasts
Marcel Hensema kiest André van Duin als kunstwerk: 'Een ontzettende verbinder'
Podcasts
Dit hoor je deze week in Franks Klassieke Wonderkamer (week 12: 20 t/m 24 maart)
Podcasts
Klassiek Inside: Sarah Neutkens vindt sterren geven 'imbeciele toestand'
Podcasts