Het culturele landschap van Claron McFadden
- Klassiek
- Het culturele landschap van Claron McFadden
Deze week schuift sopraan en jazz-zangeres Claron Mc Fadden aan. Een gesprek over het uitstippelen van je eigen pad, over onafhankelijkheid en over ouder worden. Benieuwd naar de werken waar zij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.
William Turner
William Turner was een Engelse romantische kunstschilder rond 1800, die veel landschappen en vooral marines schilderde. Hij is misschien wel de bekendste kunstschilder van de Engelse romantiek en is vooral beroemd vanwege zijn ruig geschilderde landschappen en zeegezichten, waarin de weergave van het licht een grote rol speelt.
"Ik heb zijn werk gezien in museum, een jaar of tien geleden. Ik was high toen ik naar buiten kwam, het was overweldigend. Zoals hij die natuurlijk schildert is ongelooflijk. Je voelt de natuurlijk bijna letterlijk om je heen. Alsof je mee gezogen wordt in de zee. Kunst hoeft niet perse mooi te zijn, maar het moet wel iets doen. Het moet een fysiek effect op mij hebben. Dat ik ernaar moet blijven kijken. Dat heeft Turner. Alles wat hij doet is fascinerend."
Podcast: Two Old Bitches
"Ik ben inmiddels zestig en ouder worden is voor mij wel een ding, maar niet per se negatief. Het hoort bij het leven. Ik ben gezond en kan lachen over dingen die bij ouder worden horen, zoals mijn leesbrillen die overal liggen. Ik denk vooral na over later en hoe onafhankelijkheid ik zal zijn als ik ouder word. Dat is mijn grootste angst. Dat ik mijn onafhankelijkheid verlies...."
Idelisse Malavé en Joanne Sandler uit New York hebben samen de podcast "Two old Bitches" waarin Bitch staat voor: Being In Totaal Charge Herself. Idelisse en Joanne zijn uitdagend en stellen hun eigen regels op - of het nu gaat om politiek, liefde, seks, werk, familie of mode. Ze ontkrachten mythes over geslacht en ouder worden en herdefiniëren wat het betekent om op elke leeftijd een vrouw te zijn.
Cd-opname: 'No Count Sarah' - Sarah Vaughan
Geen Count Sarah is een studioalbum uit 1959 van de Amerikaanse jazz- zangeres Sarah Vaughan. Sarah, bijgenaamd "Sassy" of "The Divine On ", won vier Grammy Awards , waaronder de Lifetime Achievement Award. Critici noemden haar stem een van de meest wonderbaarlijke stemmen van de 20e eeuw. Ze overleed uiteindelijk in 1990 aan de gevolgen van longkanker.
"Sarah Vaughan is mijn heldin. Voor mij is zij wat het betekent om zangeres te zijn. Er is iets zo puurs in haar stem. Het is een combinatie van hoofd, intellect, hart en buik. En wat ik zo fantastisch vind is dat ze spontane risico’s in het moment durfde te nemen. Zingen op je intuïtie, helemaal in de flow. De creativiteit komt een seconde voordat je het uitvoert."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jane Austen – Pride and Prejudice
Pride and Prejudice is een roman, gepubliceerd in 1813, geschreven door de Britse schrijfster Jane Austen. Het verhaal gaat over Elizabeth Bennet een van de vijf ongetrouwde zussen uit een Engelse, middenklasse gezin rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. Elizabeth's moeder probeert alle vijf de dochters te laten trouwen met welgestelde mannen vanwege de erfenis van hun vader. Wanneer Elizabeth Bennet de vrijgezel Mr. Darcy voor het eerst ontmoet, vindt ze hem arrogant en verwaand. Als ze later ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeilijke relatie tussen zijn vriendin Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten om meer dan ooit een hekel aan hem te hebben. In de sprankelende komedie die volgt, toont Jane Austen de dwaasheid van het beoordelen op eerste indrukken en benoemt ze op voortreffelijke wijze de vriendschappen, roddels en snobisme op van het provinciale middenklasseleven.
"Dit boek van Jane Austen is fantastisch, maar het liefst had ik m'n hele boekenkast op genoemd! Als kind heb ik heel veel gelezen. Ze noemden mij een 'walking dictionairy'. Lezen is ontzettend leuk en ook enorm leerzaam, je komt in de geest van een ander. Hoe meer je leest, hoe meer empathisch je naar anderen wordt en hoe meer je kennis maakt met andere levens en culturen."
Voorwerp: Blauwe Mok
"Deze mok is gemaakt door mijn oudste en dierbare vriendin die niet zo lang geleden overleden is. Ze was een de eerste personen die ik heb leren kennen toen ik in Nederland kwam. Ze heeft mij zien opgroeien van een 21-jarig meisje tot nu. Toen ik 40 werd vroeg ze wat ik voor mijn verjaardag wilde. Ik zei: funky cups voor mijn ochtendkoffie. Zij heeft opgezocht in het woordenboek wat funky betekent. Het betekent: Met beweging, dicht bij de grond. Ze was pottenbakker en heeft acht verschillende koppen voor mij gedraaid. Allemaal anders. Het is zo haar en zo mij. Dat ik nu die mok meeneem is een eerbetoon aan die vriendschap."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.