Het culturele landschap van Sander de Kramer
- Klassiek
- Het culturele landschap van Sander de Kramer
Sander de Kramer wordt geprezen om zijn innovatieve manier van hulpverlening. Zo liet hij ooit een vliegtuigje met voetbalschoenen sturen naar Madagaskar. Hij weet namelijk niet van stoppen. Het lied “We zullen doorgaan” van Ramses Shaffy is daarom heel belangrijk voor Sander. Ook als hij in Afrika het even helemaal niet meer ziet zitten, denkt hij daaraan.
Sander de Kramer (Rotterdam, 18 mei 1973) is een Nederlands journalist, schrijver en televisiepresentator. Daarnaast doet hij veel maatschappelijk werk. Hiervoor werd hij 2001 in benoemd tot Rotterdammer van het Jaar, en ontving hij in 2007 de Paul Nijgh Penning, in 2009 de Laurenspenning en in 2013 de Majoor Bosshardt Prijs. De Kramer is ook ambassadeur voor onder andere KWF Kankerbestrijding, Johan Cruijff Foundation, Care Nederland en de Rotterdamse Stichting LACH.
Kunstwerk 1: De Reus van Rotterdam van Herman Lamers
Rigardus Rijnhout (1922-1959) was de op één na langste man van Nederland. Hij was twee meter en achtendertig centimeter lang, en kreeg daarom de bijnaam "De reus van Rotterdam." Zijn lengte kwam door een groeistoornis. Hier overleed hij ook door op zesendertigjarige leeftijd.
"Dit was een man die het in Rotterdam niet makkelijk had. Op zijn begrafenis sprak zijn vader de woorden “Spot en hoon waren je deel. Maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.""
Kunstwerk 2: Don Quichote – Picasso
Don Quichote is een schets van schilder van Pablo Picasso. Hij maakte deze in 1955. De schets beeldt het literaire personage Don Quichote af en zijn schildknaap Sancho Panza. De stijl van de schets is anders dan de eerdere periodes van Picasso. Hierdoor is het een erg iconisch kunstwerk.
"Ik heb mij vaak Don Quichote gevoeld. Mensen hebben me eindeloos vaak gevraagd: wat ben je toch aan het doen? Het heeft toch geen zin! Tot mijn eigen vader aan toe. Maar de term ‘druppel op een gloeiende plaat’ wordt vooral door mensen gebezigd als excuus om niets te hoeven doen."
Kunstwerk 3: klassieke muziek: Mondscheinsonata- Beethoven
Pianosonate nr. 14 in cis mineur, opus 27 nr. 2, ook wel de maanlichtsonate genoemd, is één van de bekendste werken van Ludwig van Beethoven. Beethoven heeft zelf de naam Maanlichtsonate niet bedacht. Dit komt door dichter en muziekcriticus Ludwig Rellstab die aan het muziekstuk moest denken toen hij 's nachts op een boot de volle maan zag.
"Hier hoort het verhaal bij van Ako Taher. Een pianist die gevlucht is uit Irak en naar Nederland kwam. Een vriend van hem. De familie kwam overal terecht."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kunstwerk 4: het beeld van de Majoor Bosshardtprijs
De Majoor Bosshardtprijs is een prijs voor mensen die betrokken zijn bij de samenleving. De prijs wordt uitgereikt door het Leger des Heils en de Stichting Nederland Positief. Het doel van de Majoor Bosshardtprijs is Alida Bosshardt herdenken. Zij was een Nederlands officier van het Leger des Heils.
"In 2013 kreeg ik de Majoor Bosshardtprijs. En zij is toch wel mijn grote voorbeeld. Van alle prijzen die ik gekregen heb, noemt ik deze het vaakst. Van haar en van mijn moeder heb ik de drive om me zo in te zetten voor anderen."
Lees hier over de winnaars