Het culturele landschap van Tido Visser
- Klassiek
- Het culturele landschap van Tido Visser
Tido Visser is artistiek directeur van het Nederlands Kamerkoor. Opgegroeid met muziek, als zoon van operazanger Lieuwe Visser en klavecinist Anneke Uittenbosch, lag een muzikale carrière voor hem ook wel voor de hand. Maar zo begon het aanvankelijk niet. Na een jaar rechten te hebben gestudeerd, volgde Visser uiteindelijk zijn hart en meldde hij zich aan bij het Amsterdams Conservatorium. Sinds 2013 zwaait hij bij het Nederlands Kamerkoor de scepter. Zijn culturele landschap voert ons langs een bekend kinderboek over een bijzondere jongen, verstilde klanken van een muziekstuk dat hem na aan het hart ligt en een roman over de kracht van muziek.
Panorama Zondag: het culturele landschap van Tido Visser
KUNSTWERK 1: Pavana Lachrimae gespeeld door Anneke Uittenbosch
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jan Peeterszoon Sweelinks Pavana Lachrimae wordt hier uitgevoerd door Anneke Uittenbosch, de moeder van Tido.
"Ik vind het heel mooi. Mijn moeder was een heel mooie musicus, maar ze had ook een kwetsbaarheid in zich: podiumangst. Dat kwetsbare kan heel mooie resultaten opleveren, en dat hoor je hier terug."
KUNSTWERK 2: Pluk van de Petteflet (gesigneerd)
Niet alleen Tido's moeder is muzikaal. Zijn vader is operazanger Lieuwe Visser. Uiteindelijk komt Tido zelf ook in de muziekwereld terecht, ondanks dat hij van zijn ouders iets 'verstandigs' moest gaan doen. Deels kan Tido's muzikale carrière aan Annie M.G. Schmidt worden toegeschreven.
"Zij had een jeugdopera geschreven: De Naam van de Maan. Dat werd uitgevoerd door een jeugdorkest, en één volwassen 'speler.' Dat was toevallig mijn vader. Na afloop van de uitvoering was ik met mijn vader bij een feestje."
Annie zat daar, aan een bijzettafeltje met een glas port bij de hand.
"Ik liep verlegen naar haar toe met mijn Pluk onder de arm, en vroeg of ze het wilde tekenen. Dat wilde ze wel."
foto: Querido Uitgevers
"Toen vroeg ze wat ik wilde gaan doen of worden. Ik antwoordde "Muzikant, maar mijn ouders willen graag dat ik wat anders doe. Dus ga ik rechten studeren, maar daar heb ik niet zo'n zin in."
Annie gaf me toch een dreun op tafel, het glaasje port vloog de lucht in en ze zei: "Jij gaat doen waar je zin in hebt!"
KUNSTWERK 3: de Mona Lisa van Da Vinci
foto: Leonardo da Vinci
"Toe ik als kind over hem leerde dacht ik dat als Leonardo da Vinci ging schilderen, hij de schilderknop aanzette. En als hij ging dichten, de dichtknop. Uitvinden, de uitvindknop enzovoort. Maar zo werkt het natuurlijk niet."
Volgens Tido is het onmogelijk om al die disciplines van elkaar te scheiden. De Mona Lisa komt voort uit de combinatie daarvan. Zo is deze schilderij een goed voorbeeld van een maatschappelijke wens van Tido.
Wat mij betreft wordt kunst te weinig betrokken in grote vraagstukken van de maatschappij
"Waarom kunnen we de maatschappij ook niet zo inrichten dat alles met elkaar communiceert en samenhangt, als vaste pilaren, en dat de kunst daar dan als een soort fluïde pilaar tussen staat," vraagt Tido zich af. Kunst moet volgens hem veel meer meespelen in de inrichting van de maatschappij.
KUNSTWERK 4: Melodieën door Helmut Krausser
foto: Uitgeverij de Geus
"Dit boek toont ook aan hoe belangrijk muziek is en wat ook de urgentie van kunst." In het verhaal leert een alchemist muziek gebruiken om de gemoedstoestand van mensen te controleren. Daarmee probeert hij wereldheerschappij te verkrijgen.
"Het is een fascinerend boek, over de kracht van muziek die appelleert aan een bepaalde toestand. Ik hoor dat zelf bijvoorbeeld heel sterk terug in De Ceremonie van de Turken van Lully. Er zijn ook stukken muziek waarbij ik meteen een sigaret wil opsteken en mezelf een glas whisky wil inschenken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Muziek is voor Tido ook een veilige haven in een gepolariseerde maatschappij. Men kan verschillen van mening, maar verenigd zijn door kunst, met name muziek.
Liederen zijn een plek op de kaart van de menselijkheid waartoe je kan terugkeren wanneer je het oneens bent
Luister ook naar Panorama Zondag als podcast:
Panorama Zondag