Het culturele landschap van Meral Polat
- Klassiek
- Het culturele landschap van Meral Polat
Deze week is actrice en zangeres Meral Polat te gast in Panorama Zondag. Haar culturele landschap is een bonte combinatie van verschillende culturen en interesses.
Benieuwd naar de werken waar ze het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.
Frida Kahlo
Frida Kahlo was een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes. De thematiek van haar schilderijen is vervlochten met haar eigen, overwegend schrijnende, levensverhaal. Beroemd zijn haar intieme zelfportretten, waarin ze haar eigen identiteit en ervaringen exploreert. Ze vervaardigde meer dan 55 van dergelijke portretten. Het werk van Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, maar staan echter in contrast met een vervreemdende sfeer. Ze schuwde de controverse niet.
"De kunst van Kahlo ontdekte ik in de kamer van mijn tante toen ik zes was. Ik zag een tijdschrift op haar kamer met een zelfportret van Frida. Het was zo vol kleur, zo levendig, maar ook intens en donker. En het allerbelangrijkste als zes jarig meisje: Frida had ook een doorgetrokken wenkbrauw, net als ik! Ik had nog nooit iemand gezien met één wenkbrauw en net zoveel haar op haar arm als dat ik had. Ik werd er mee gepest op school, maar doordat zij het zo vol trots droeg, hielp dat voor mij als meisje om anders naar mezelf te kijken."
Amsterdamse Architectuur
"Ik hou er erg van om in mijn eentje te wandelen door de stad. Ook ’s avonds als de stad slaapt. Ik ben dol op de Amsterdamse architectuur zoals de Oude Diamantfabriek. Deze architectuur is gedurfd, omdat je opeens een driehoek ziet of een totaal ander raampje. Het heeft ook iets donkers en sprookjesachtigs, iets romantisch. Ik ben wel een romanticus, ik houd van sprookjes, verhalen en van dromen."
De Oude Diamantfabriek, officieel de Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij, is een gebouw uit 1907 en is ontworpen door Gerrit van Arkel. In het gebouw herken je duidelijk de Art Nouveau stroming van die tijd. Vroeger werd de fabriek daadwerkelijk gebruikt voor het slijpen van diamanten. Inmiddels heeft het gebouw een monumentale status en is het omgebouwd tot kantoorruimte en appartementen.
Satie: Gnossiennes nr. 1
"Ik ben thuis totaal niet opgegroeid met klassieke muziek al werd er vroeger op zaterdagochtend wel naar opera op tv geluisterd. Door de muziek van Satie is klassieke muziek echt in mijn hart is gekomen. Het minimalistische van de piano en de herhaling met elke keer daarin kleine variaties, pakte mij enorm."
Erik Satie, was een Franse componist en pianist. Satie leidde het leven van een bohemien en was maatschappelijk een buitenstaander. Hij werd gezien als een zonderling en een provocateur. Zijn oeuvre, dat vooral uit piano- en toneelwerken bestaat, raakte na zijn dood in de vergetelheid. Niettemin oefende hij tijdens zijn leven invloed uit op andere bekende componisten zoals Claude Debussy en Maurice Ravel. De Amerikaanse componist John Cage was het die in de jaren 40 op het modernisme van Satie wees en daarmee zijn muziek weer onder de aandacht wist te brengen. Satie heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen dankzij de componist, musicus en dirigent Reinbert de Leeuw. Hij was de interpretator van Saties pianomuziek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid
Het boek Sapiens is geschreven door de Israëlische auteur Yuval Noah Harari, een professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 2011. Het verhaal gaat over de Homo sapiens vanaf de steentijd tot aan de 21e eeuw. De centrale vraag van het boek luidt, hoe de mens heeft kunnen evolueren van een onbeduidende soort in een klein deel van Afrika tot de hedendaagse heerser over alle levensvormen wereldwijd.
"Dit boek liet mij echt van mijn stoel vallen. Ik kwam erachter dat mensenrechten en democratie eigenlijk allemaal verzinsels zijn van ons brein. En na het lezen van de passage over dieren ben ik meteen gestopt met het eten van vlees."
Voorwerp: Saz van mijn vader
De bağlama, in het Nederlands Saz genoemd, is een snaarinstrument uit de familie van langhalsluiten die zijn oorsprong kent uit Centraal-Azië. Het instrument kent maar liefst 10 verschillende groottes en is erg populair in Turkije.
"Muziek maken samen, dat was ons ding. Mijn vader pakte altijd de saz en dan zongen we samen. Muziek was zijn uiting. Hij heeft vele teksten en gedichten geschreven, maar wilde nooit optreden. Een keer speelde hij met mij voor een project over 50 jaar migratie. Toen heb ik samen met hem op het podium gestaan. Aan het eind van het nummer stond hij op en hield hij zijn saz in de lucht. Een verwijzing naar Pir Sultan Abdal, een filosoof en vrijheidsstrijder. Hij streed met zijn muziek."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd
Panorama Zondag
Dit is het culturele landschap van Freek de Jonge
Panorama Zondag
Dit is het culturele landschap van Aad Meinderts
Panorama Zondag
Babs Gons: Ik heb weinig begrip voor getouwtrek kranslegging Keti Koti
Panorama Zondag