Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Rob de Wijk

foto: Panorama zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Rob de Wijk

Rob de Wijk is defensiespecialist en directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Zijn scherpe analyses op het gebied van veiligheid, geopolitiek en crisissituaties maken hem tot een gewaardeerd gesprekspartner in verschillende internationale denktanks. Hij schrijft ook, maakt een dagelijkse podcast en is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. Zijn culturele landschap neemt ons mee langs schilderkunst van James Rizzi en muziek van Erik Satie.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Rob de Wijk

Kunstwerk 1: Kunst van James Rizzi

In het werk van Rizzi (1950-2011) kom je vaak zijn geboorteplaats New York tegen. De schilderijen en tekeningen zien er soms kinderlijk naïef uit, met de felle kleuren en stralende vrolijkheid. Rob is vaak in New York (geweest) en verzamelt samen met zijn vrouw Dorien kunst. Hij kan zondag 11 september 2001 nog herinneren, 21 jaar geleden. Toen werd er een aanslag gepleegd op Twin Towers en het Pentagon. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville in de staat Pennsylvania. Een dag die de wereldorde voorgoed veranderde.

foto: EPA/INGO WAGNER

EPA/INGO WAGNER

Kunstwerk 2: Gnossiennes -Erik Satie/Reinbert de Leeuw

De Gnossiennes zijn verschillende pianocomposities van de Franse componist Erik Satie in de late 19e eeuw. De werken zijn grotendeels in de vrije tijd en zeer experimenteel met vorm, ritme en akkoordstructuur. Muziek is altijd heel belangrijk voor Rob geweest. Zijn eerste kennismaking met klassiek was Peter en de Wolf; dat luisterden zijn ouders wel. In Reinbert de Leeuw herkent hij ook de eigenzinnigheid die hem lief is. Hij houdt van onconventionele mensen, die alleen met zichzelf te maken hebben. Paul McCartney is ook iemand waar Rob enorme bewondering voor heeft en die hij inspirerend vindt. McCartney koos ook z’n eigen route, schildert nu ook en is op zijn hoge leeftijd nog steeds maatschappelijk relevant. Dat is bijzonder.

foto: Erik Satie

Gnossiennes

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 3: Kunst van de Nederlandse Armando (1929-2018)

Kunst van de Nederlandse Armando vindt Rob zeer tot de verbeelding sprekend. Omdat het interessant is, omdat de oorlog erin schuilt en je het getergde van de kunstenaar erin herkent. Bovendien was hij een multi-talent: kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Dat is voor Rob heel aansprekend; dat je je niet laat wijsmaken dat je je moet beperken tot één aspect van jezelf.

foto: NP KIPPA SANDER KONING

Kunstwerk 4: Montrachet-wijn

De wijnen van Puligny-Montrachet, die bestaan als rode en witte wijn, danken hun naam aan hun oorspronkelijke dorp, 12 km in het zuiden van Beaune gelegen, in de Franse regio Bourgondië. In de Bourgogne hebben Rob en zijn vrouw hun tweede huis. Een flink deel van het jaar verblijven ze daar ook. Ze komen er al meer dan 20 jaar. Die plek is heel belangrijk voor Rob. Hij houdt van de architectuur, het weidse land en de kastelen. In zijn mooie werkkamer, schrijft hij al z’n boeken. Z’n columns schrijft ie in Nederland. Maar wel met prachtig uitzicht over niets dan land, met in de verte een kasteel.

foto: Montrachet

Montrachet

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie