Dit is het culturele landschap van Clayde Menso
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Clayde Menso
Een bijzondere foto, een 'all black' klassiek orkest en een krachtig monoloog. Lees hier over het culturele landschap van Clayde Menso. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.
Wie is Clayde Menso?
Clayde Menso is een ras-Amsterdammer. Hij is opgegroeid in West onder de vleugels van zijn oma. In zijn tien- en twintigerjaren ontwikkelde hij zijn interesse voor cultuur. Na zijn studie werkte hij even als producer waarna hij begon bij Stichting Doen. Inmiddels is hij sinds april vorig jaar de nieuwe algemeen directeur van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Daar is hij druk bezig om met het oog op de toekomst een frisse wind te laten waaien door het ITA.
1. Gateways Music festival Orchestra met een compositie van George Walker – Sinfonia No 3.
Het concert van de Gateways Music festival Orchestra heeft indruk op Menso gemaakt. "Dit is een 'all black' klassiek orkest dat in 2022 voor het eerst speelde in de geschiedenis van Carnegie Hall. Dat was buitengewoon bijzonder", zegt hij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
2. Herbarium Hechting door Annegret Kellner
Het werk Herbarium Hechting is van fotograaf Annegret Kellner. Op de foto is een tulp te zien die vast zit met hechtingen. "Dit hebben we gekocht vlak na de geboorte van onze dochter", vertelt Menso. Zijn dochter werd ernstig ziek. "Ze zag geel. We gingen naar het AMC en toen liepen we daar door de gangen en zagen we dit schilderij op een van de muren hangen." Het werk greep hem en zijn vrouw enorm aan. "De kwetsbaarheid die dit werk uitstraalt, raakte me. Het stond zo symbool voor dat waar we op dat moment doorheen gingen." Later heeft hij het werk aangekocht. "Het beeld bleef ons zo bij dat we het moesten hebben. En als ik het zie, denk ik aan hoe we er toen voorstonden en hoe het nu is. Het was echt heel spannend of ze het zou redden."
3. Enoch van Tavares Strachan
In 2019 ging Menso met een groepje 'Amsterdamse creatievelingen' en de burgemeester naar New York toe. Daar ontmoetten ze kunstenaar Tavares Strachan. "Wat hij doet is bijzonder. Hij schrijft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen encyclopedieën, van gebeurtenissen die niet echt bekend zijn bij het grote publiek", vertelt Menso. Strachan komt van de Bahamas en las daar alle boeken bij zijn oma thuis. "Hij droomde weg bij alle verhalen, maar ze waren voor hem ook een manier om van het eiland af te komen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
4. De Koningin van Paramaribo van Theater Cosmic
Het Theater Cosmic, toen onder leiding van John Leerdam, was de plek waar Menso voor het eerst actief werd in de theaterwereld. "Het boek De Koningin van Paramaribo was al een groot succes", vertelt Menso. Eén monoloog uit de voorstelling vond hij met name erg bijzonder. "Helen Kamperveen nam ons met haar sublieme spel mee in de wereld van Maxi Linder, de bekendste prostituee van Paramaribo." Hoe ze dat deed, was volgens Menso van ongekende klasse. "Het toonde de generositeit, onzekerheden, tegenslagen en kracht van de hoofdpersoon." Dat alles tegen de achtergrond van de Surinaamse geschiedenis (1901 tot 1981). "Een goed voorbeeld van hoe kunst het inlevingsvermogen kan vergroten en tot een onvergetelijke ervaring kan leiden."
Benieuwd naar meer? Luister dan zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.
Gerelateerde podcast
Panorama Zondag