Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Leon Mazairac

  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Leon Mazairac

Deze week is Panorama Zondag een feestje voor de smaakpapillen. Chef-kok Leon Mazairac, onder andere bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, schuift aan in de studio.

Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Lola T.180 - Mémorial pour Joakim B van Jean Tinguely

Jean Tinguely was een Zwitserse schilder en beeldhouwer. Hij is vooral bekend geworden door zijn kinetische kunstwerken. Het kunstwerk "Lola T. 180" behoort tot de reeks altaren die Jean Tinguely begin jaren 80 begon te creëren. Tegelijkertijd is het grote beeldhouwwerk een gedenkteken voor Tinguely's vriend Joakim Bonnier, een Zweedse autocoureur die in 1973 omkwam bij een dodelijk ongeval. Het drieluik is gebouwd op een basis van twee vernielde chassis van Lola-racewagens.

“Tinguely’s werken vertellen leven in bewegende kunst. Vroeger snapte ik natuurlijk niks van zijn ideeën achter die gigantische bouwwerken, maar ik vond het wel ongelooflijk interessant om naar te kijken. Deze man heeft een keuze gemaakt om een plek voor zichzelf te creëren met volledig zijn eigen manier van kunst maken. Hij heeft alles op zijn gevoel gedaan.’

Caresse sur l’ocean, uit de film The Chorus

Les Choristes is een Frans-Zwitsers-Duitse musical- en dramafilm uit 2004, geregisseerd door Christophe Barratier met muziek van Bruno Coulais.
De film gaat over de succesvolle dirigent Pierre Morhange, die in 1999, na een concert in New York terugkeert naar Frankrijk vanwege het overlijden van zijn moeder. Zijn oude klasgenoot zoekt hem op en samen bladeren ze door het dagboek van hun vroegere muziekleraar, waarbij ze herinneringen ophalen aan hun kindertijd.

“De film doet mij denken aan de Hogere Hotel school in België waar ik op heb gezeten, in die tijd een school met alleen maar jongens. Ik heb veel moeten slikken, want ik kwam uit een vrije omgeving en die school was streng. Maar het heeft mij richting gegeven en het heeft me ook gevormd als mens. Ik ben nog steeds ambassadeur van die school.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bereiding “en cocotte”

Een cocotte is een multifunctionele vuurvaste pot die onmisbaar is in je keuken. Een cocotte heeft een deksel waardoor de stoom naar boven komt en nadien weer in de pot loopt. Zo droogt je gerecht nooit uit. Je kunt een cocotte goed gebruiken om groenten en vlees te stoven of gaar te braden, maar het wordt vaak ook gebruikt om eenpansgerechten en stoofpotjes in te maken.

“Gerechten maken met een cocotte heb ik geleerd bij Alaine du Casse, een chef-kok in Parijs. Nu erger ik me wel aan chefs die nog brullen en tieren in de keuken. In de tijd dat ik in Parijs werkte was dat doodnormaal. Ik werkte destijds als 19-jarige zo’n 15 uur per dag. Ik heb mezelf op de been gehouden omdat ik dacht: ik moet hier zoveel mogelijk zien en onthouden. Het was een mooie maar harde tijd, dat brullen in de keuken kan je namelijk ook oppeppen. Iedereen voelt dan de energie. Er moet uiteindelijk eentje de kapitein op het schip zijn.”

La Haine van Mathieu Kassovitz

La Haine is een Franse film uit 1995 onder regie van Mathieu Kassovitz. De film is gedraaid in zwart-wit en gaat over Een Noord-Afrikaanse jongen uit de banlieue van Parijs die tijdens een verhoor zo hard wordt aangepakt dat hij levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij een politieagent zal vermoorden als de jongen sterft.

“Deze film vind ik echt een meesterwerk. Ik was een jaar of 12/13 toen ik het zag. Het gaat over drie jongens in de buitensteden van Parijs die plotseling onderdeel worden van rellen. Het opgefokte en de onvrede die de jongens hebben wordt heel mooi neergezet. De rauwheid en puurheid van de film is geweldig.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorwerp: eerst kookboek uit de eerste eeuw ‘Re Coquinaria’ van Apicius

“Apicius was een Romeinse kok en de eerste recepten bundelden. Echter staan er nog geen grammen of hoeveelheden bij. Uiteindelijk heeft hij zichzelf van het leven beroofd zoals bijna alle culinaire grootheden. In die tijd waren dat rocksterren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie