Dit is het culturele landschap van Orville Breeveld
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Orville Breeveld
Een encyclopedie onder de arm, tekeningen en gedichten van zijn kinderen en verbindende muziek van Grant Still. Lees hier over het culturele landschap van Orville Breeveld. Zondag te gast bij Panorama Zondag.
Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.
Wie is Orville Breeveld?
Orville Breeveld is zanger, muzikant, programmamaker en muziekfanaat. Hij is oprichter van het platform Vitamine V (vader): een platform dat het vaderschap onder Surinaamse en Antilliaanse jongens en mannen bespreekbaar wil maken. Hij richtte ook Breathing op, om jong muzikaal talent de kans te bieden zich te ontwikkelen en op te treden op landelijke podia. Breathing Bijlmer kwam daar bijvoorbeeld uit voort, net als Southeast Jazz Festival.
Daarnaast maakte Breeveld afgelopen jaar een documentaireserie over zwarte muzikanten. In een schriftje verzamelde hij afgelopen jaren zo’n 80 namen van zwarte, vergeten figuren in de Europese geschiedenis. Van een selectie daarvan maakte hij een zesdelige serie.
1. Een oude luchtfoto van Amsterdam
Een luchtfoto van Amsterdam van eind jaren zestig/begin jaren zeventig symboliseert voor Breeveld dat alles mogelijk is. "Als ik ernaar kijk, bekruipt me het gevoel dat we allemaal kleine smurfen zijn en dat een plek mensen kan verbinden, maar dat je je ook niet moet laten beperken", zegt hij.
Bij het kijken naar deze foto moet hij ook denken aan zijn moeder, die als studente met haar koffertje in Utrecht belandde. "Niemand had er vertrouwen in dat het goed zou komen. Maar ze wist: als ik contact maak en mijn weg vind, komt het goed. Want het gaat niet om de halte waar je naartoe reist, het gaat om de weg die je aflegt. En dat zie ik in de foto van Amsterdam."
foto: ANP - FOTO Ruud Hoff
Amsterdam - FOTO Ruud Hoff
2. Het Spoorwegmuseum in Utrecht
Breeveld zegt warme herinneringen te hebben aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hij ging ernaartoe met zijn ouders, toen ze nog samen waren. "Dat deed mijn vader goed", zegt hij. "Mijn vader was altijd een soort van ongelukkig in zijn leven." Breeveld denkt dat dit kwam door de de druk van zijn bekendheid in de Surinaamse gemeenschap. "Daar worstelde hij wel mee. Maar in het museum zag ik wat de uitwerking van al die treinen was op zijn gemoedstoestand. En die blik in zijn ogen, dat hij echt even heel gelukkig was, vergeet ik nooit meer."
foto: ANP
3. William Grant Still
"Grant Still is echt een man die zijn tijd ver vooruit was", vertelt Breeveld. "Hij wilde zijn naam vestigen als componist en multi-instrumentalist en dat is gelukt. Hij was 'the man of many first', een verbinder."
Breeveld droeg de musicus als eerste aan toen hij begon bij het concertgebouw. Hij wilde een vergeten icoon weer op de kaart zetten. "Iedereen keek me gek aan, maar toen ze het eenmaal hadden gehoord en Black Lives Matter ook voor iedereen de ogen opende, was het duidelijk."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
4. Een dieren-encyclopedie
Als kind liep Breeveld altijd met een encyclopedie onder zijn arm, vertelt hij. "Ik kende alle Latijnse namen". Hij is nu nog steeds gefascineerd door dieren. Al zijn dierbaren krijgen daarom van hem een dierennaam. "Mijn zus is een kikker en mijn kinderen rupsjes." Natuur vindt Breeveld belangrijk 'omdat wij de natuur zijn'. "We helpen de natuur om zeep, het klimaat verandert en daar wil ik tegen strijden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Benieuwd naar meer? Luister dan zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.
Gerelateerde podcast
Panorama Zondag