Dit is het culturele landschap van Marjolijn van Heemstra
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Marjolijn van Heemstra
De foto Ultra Deep Field, De Amsterdamse School en muziek van Max Richter. Dit is het culturele landschap van Marjolijn van Heemstra. Zondag is zij te gast in Panorama Zondag.
Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.
Wie is Marjolijn van Heemstra?
Marjolijn van Heemstra is schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Van 2022 tot januari 2024 was zij stadsdichter van Amsterdam. Haar boek In lichtjaren heeft niemand haast werd verkozen tot NPO Radio1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021. In juni ging haar voorstelling Maankoorts in première.
1. Foto van de Hubble Telescoop, Ultra Deep Field
Deze foto maakte veel indruk op Van Heemstra. De gedachte dat veel van wat er op de foto te zien is, op het moment dat de beelden gemaakt werden eigenlijk al niet meer bestond, laat haar niet los. "Deze foto heeft veel in ging gezet, ik heb er zelfs een heel boek op gebaseerd", legt Van Heemstra uit. "De ruimte is gewoon heel erg fascinerend en ik heb altijd wel een interesse gehad voor ongrijpbare dingen en mysterie."
foto: ESA/HUBBLE / AFP
2. De Amsterdamse School
"Ik vind die bouwstijl heel mooi", vertelt Van Heemstra. "Ik heb de eerste negen jaar van mijn leven in de hoofdstad gewoond en ben er dus een soort van mee opgegroeid. Het is een heel simpele stijl, maar wel altijd fascinerend."
3. On the Nature of Daylight van Max Richter
"Ik vind dit heel fijne muziek, ik schrijf er ook veel op", vertelt Van Heemstra. "Het inspireert tot schrijven en het geluid is gewoon heel lekker. Het is ook gebruikt in de film Arrival, over buitenaards leven of andere levensvormen, en die film vind ik ook heel fijn. Die combinatie is dus ook mooi."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
4. Boek Parable of the Sower van Octacia Butler
Deze dystopische sciencefictionroman uit 1993 geeft een akelig actueel beeld van een doorgeslagen liberalisme dat mensen opnieuw tot slaven maakt. Klimaatverandering heeft water en lucht schaars en onbetaalbaar gemaakt en een illegale drug heeft gewelddadige bijwerkingen. Om zich te beschermen tegen de dreiging van buitenaf, hebben de inwoners van Robledo een muur om hun wijk gebouwd. Binnen die muur ontstaat al snel tweespalt als mensen noodgedwongen elkaars voedsel gaan stelen.
foto: Hebban
Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.